Śliwki w zalewie octowej
W chwili pisania tego artykułu sezon na śliwki praktycznie zmierza już ku końcowi. Jednak z doświadczenia wiem, że najsłodsze węgierki są właśnie pod koniec sez...
Bazy i dodatki do dań
Dobry wywar to podstawa dla rybnej zupy lub galaretki z prawdziwego zdarzenia. Chociaż w pośpiechu często stosujemy wówczas bulion warzywny, ...
Ogórki „małosolne” to jeden z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni. Przestrzegając kilku prostych reguł i dysponując sprawdzonym pr...
Smażonemu ryżowi, i ryżowi w ogóle, można nadać rozmaite kolory. Zazwyczaj decyduje o tym głównie jakaś przyprawa o intensywnej barwie. Pisal...
Sałatka ziemniaczana w wersji przypisywanej zwykle kuchni południowo-niemieckiej i austriackiej, czyli, mówiąc krótko, Kartoffelsalat. Nie ma...
Bardzo oryginalny i uniwersalny tzw. meksykański ryż, zwany też czerwonym ryżem (arroz rojo). Może występować zarówno jako samodzielne...