Śliwki w zalewie octowej

Śliwki w zalewie octowej

W chwili pisania tego artykułu sezon na śliwki praktycznie zmierza już ku końcowi. Jednak z doświadczenia wiem, że najsłodsze węgierki są właśnie pod koniec sezonu śliwkowego. I właśnie tę odmianę śliwek i z tego właśnie okresu najbardziej polecam do marynowania. Z drugiej strony nie oznacza to, że owoce powinny być bardzo dojrzałe. Wręcz przeciwnie, podobnie jak w przypadku gruszek używamy słodkich, ale raczej twardych śliwek. Zbyt dojrzałe mogłyby się nam rozpaść w zalewie, co nie jest ani estetyczne, ani praktyczne. Ja wprawdzie, mogąc w kwestii owoców liczyć na zaprzyjaźnionych działkowiczów, z marynowaniem czekam do samego końca – zawsze mogę zebrać takie śliwki, jakie są mi w danym momencie potrzebne. Jednak tym z Was, którzy kupują je np. na targu zalecam rozpocząć przygotowania nieco wcześniej. Zbyt długie czekanie może sprawić, że trudno już będzie kupić odpowiednie owoce.

Podobnie jak marynowane podgrzybki i gruszki tak przygotowane śliwki nadają się idealnie jako dodatek do różnego rodzaju pieczonych i duszonych mięs, w tym do dziczyzny. Swoje szczególne miejsce śliwki mają zawsze obok pieczonego schabu i dotyczy to również marynowanych śliwek z dzisiejszego przepisu.




Śliwki w zalewie octowej

Marynowane węgierki według babcinej receptury - doskonałe do pieczonych mięs oraz w charakterze przekąski.

Zalewa na około 2,5 kg twardych śliwek

  1. 2 szkl. wody
  2. 1 szkl. cukru
  3. 1 szkl. octu 10%
  4. 1 łyżeczka goździków
  5. 2 laski cynamonu

Instrukcje

  1. Do wody dodajemy goździki oraz cynamon, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy trochę, aby wydobyć aromat przypraw.
  2. Dodajemy cukier, a kiedy się rozpuści, dolewamy ocet i na chwilę jeszcze zagotowujemy.
  3. Śliwki rozcinamy wzdłużnie na płaskie połówki i usuwamy pestki.
  4. Układamy owoce w słoikach, zalewamy gorącą marynatą (bez przypraw) i zakręcamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na koniec upewniamy się, że pokrywki zimnych już słoików są lekko zapadnięte do środka (warunek bezpiecznego długiego przechowywania przetworu).
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: