Drób
Drób to jeden z najczęściej spożywanych w naszej kulturze rodzajów mięsa. Ma to swoje zalety, gdyż odpowiednio wybrany i przyrządzony może np. dostarczyć nam na dość dużo białka, a względnie mało tłuszczu. To co jest nieco wadliwe w naszym podejściu do drobiu to jego częste utożsamianie z kurczakiem, a zdecydowanie rzadziej innymi jego rodzajami. Jakkolwiek my też lubimy kurczaka i zobaczycie tu wiele przepisów z jego wykorzystaniem, to jednak przedstawiamy również propozycje na inne, szczęśliwie przeżywające już pewien renesans, gatunki drobiu, jak kaczka, indyk czy perliczka.
Gęsina w słodkiej kapuście
Tym razem proponujemy nieskomplikowany, ale też wcale nie banalny przepis na gęsinę. Pieczone mięso z gęsi (raczej nogi, ale może być też pie...
Kaczka z granatem i migdałami
Kaczka z jabłkami inaczej
W naszej rodzimej tradycji kulinarnej pojęcie „kaczka z jabłkami” kojarzy się zwykle z jej pieczoną wersją. Tymczasem możliwości jest dużo wi...
Korzenna kaczka z modrą kapustą
Smażona kaczka na czerwonej kapuście
Połączenie kaczki i czerwonej kapusty jest powszechnie znane i występuje w wielu wariantach. W naszym przepisie pokażemy jak można połączyć z...
Cordon bleu
Tym razem trochę kulinarnej klasyki, czyli cordon bleu w popularnej wersji z kurczaka. Choć to niezwykle prosta potrawa – lekko przyprawionym...
Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką
Kaczka – porady
Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem
- 1 of 5
- 1
- 2
- 3
- …
- 5
- Następne »