Leczo

Do najbardziej znanych potraw kuchni europejskich należą zbliżone do siebie składnikami, sposobem wykonania i przeznaczeniem francuskie ratatouille, włoska peperonata oraz tradycyjnie węgierskie, ale dobrze znane również na Wisłą, leczo. Wszystkie z nich zawierają paprykę, pomidory i cebulę, przy czym w przypadku peperonaty lista kluczowych składników w zasadzie się na tym kończy. Obowiązkowymi składnikami nadal wegetariańskiego ratatouille są jeszcze natomiast cukinia i bakłażan. Leczo zawiera już dodatek mięsa – we współczesnych wersjach najczęściej boczek lub kiełbasę, a bardziej tradycyjnie – słoninę. Ma też swój charakterystyczny sposób przyprawiania obejmujący zwłaszcza mieloną słodką paprykę. Podobnie jak francuscy i włoscy „kuzyni” może stanowić zarówno samodzielną potrawę (wówczas zwykle z większą ilością boczku i/lub kiełbasy), bądź dodatek do innych dań (np. do kotletów schabowych).

Leczo

kładniki (dla 2 osób)
- 150g średnio przerośniętego wędzonego boczku
- 150g chudej nietwardej łagodnej kiełbasy
- 1 średnia czerwona papryka (250g)
- 1 średnia zielona papryka (250g)
- 1 średnia żółta papryka (250g)
- 2 średnie cebule (300g)
- 450g pomidorów
- 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
Instrukcje
- Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w poprzeczne paski o szerokości ok. 1,5 cm. Cebule obieramy, kroimy wzdłużnie na pół, a następnie w półtalarki o szerokości kilku milimetrów. Pomidory obieramy zgodnie z naszymi instrukcjami i kroimy w grubą kostkę, usuwając przy tym nadmiar łyka.
- Boczek kroimy w krótkie słupki o grubości ok. 5mm. Kiełbasę kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm.
- W dość dużym garnku o nieprzywierającej powłoce lub na dużej głębokiej patelni podsmażamy na średnim ogniu boczek, często mieszając, przez 2-3 minuty, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy cebulę oraz kiełbasę i często mieszając smażymy wszystko przez ok. 5 minut. W międzyczasie dodajemy mieloną paprykę.
- Dodajemy pomidory, a także większość soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy partiami pokrojoną paprykę wraz zresztą soli i pieprzu, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
- Garnek lub patelnię przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy powoli przez 20 minut.
- Gotowe leczo podajemy na ciepło, samodzielnie np. z pieczywem, bądź jako dodatek do innego dania.
Uwagi
- Jeśli leczo jest tylko dodatkiem do innego dania, rozważmy ewentualne pominięcie w składzie kiełbasy, gdyż może ona nie korespondować zbyt dobrze ze smakiem dania podstawowego.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa, boczek i kiełbasa
- Podsmażamy boczek, cebulę i kiełbasę
- Następnie dodajemy pomidory, paprykę i przyprawy
- Leczo
Komentarze (3)