Potrawka warzywna z salami
To proste danie inspirowane kuchnią węgierską. Salami i papryka to jedne z jej „nieśmiertelnych” podstaw, tutaj połączone w bardzo prostej i szybkiej w przygotowaniu potrawie. Gdy brakuje nam czasu, składniki do tego dania można kupić w praktycznie każdym markecie i w ciągu godziny mamy gotowy obiad. I to bardzo smaczny, co warto dodać – przynajmniej przy założeniu, że ktoś nie darzy niechęcią salami. Co więcej, choć potrawa nie jest może szczególnie wyrafinowana, to jednak wygląda całkiem efektownie łącząc ze sobą żywą czerwień i zieleń.
Pierwowzór tego przepisu pochodzi z książki Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska. Moja wersja różni się jednak nieco składnikami i proporcjami oraz sposobem wykonania. M.in. zminimalizowałem na ile się dało zawartość tłuszczu, więc w wariancie opisanym poniżej danie może być akceptowalne również dla dbających o linię.
Swego rodzaju „zimnym” odpowiednikiem tego dania jest węgierska sałatka z papryką i salami. Z kolei nieco podobnym daniem na ciepło jest leczo.
Potrawka warzywna z salami
Składniki (4 małe lub 2 duże porcje)
- 1 salami – całe lub kawałek (250g)
- 1 średnia zielona papryka
- 1 średnia czerwona papryka
- 2 średnie cebule
- 300ml bulionu mięsnego – może być również wołowy z kostki
- 600g ziemniaków
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli (ostrożnie, sól jest już w salami i bulionie)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Instrukcje
- Salami kroimy w plasterki o grubości 7-8mm. Jeśli mają dużą średnicę, dzielimy na jeszcze mniejsze części. Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski o szerokości 1cm i długości połowy wysokości papryki. Cebule obieramy i kroimy w półtalarki o szerokości 7-8mm.
- Rozgrzewamy na sucho głęboką patelnię lub teflonowy garnek na średnim ogniu i wrzucamy salami. Podsmażamy przez ok. 2 minuty cały czas mieszając, powinno się lekko zrumienić i wytopić tłuszcz. Dodajemy cebulę i mieszając smażymy razem z salami przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną paprykę i mieszając smażymy całość jeszcze przez 1 minutę.
- Dolewamy bulion oraz równoważną mu ilość gorącej wody. Dodajemy mieloną paprykę, przecier pomidorowy, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i czekamy aż całość się zagotuje. Wówczas zmniejszamy ogień i przykrywamy naczynie. Gotujemy przez kolejne 5 minut.
- Ziemniaki kroimy w średnią kostkę (ok. 2,5cm) dodajemy do pozostałych składników, mieszając je ze sobą. Krojone w kostkę ziemniaki zwykle gotują się ok. 15-20 minut, ale trzeba to po prostu sprawdzić. Nie mogą być ani półsurowe, ani rozgotowane.
- Potrawę podajemy na gorąco w miseczkach. Składniki stałe podlewamy sosem.
Komentarze (1)