Potrawka warzywna z salami

Potrawka warzywna z salami

To proste danie inspirowane kuchnią węgierską. Salami i papryka to jedne z jej „nieśmiertelnych” podstaw, tutaj połączone w bardzo prostej i szybkiej w przygotowaniu potrawie. Gdy brakuje nam czasu, składniki do tego dania można kupić w praktycznie każdym markecie i w ciągu godziny mamy gotowy obiad. I to bardzo smaczny, co warto dodać – przynajmniej przy założeniu, że ktoś nie darzy niechęcią salami. Co więcej, choć potrawa nie jest może szczególnie wyrafinowana, to jednak wygląda całkiem efektownie łącząc ze sobą żywą czerwień i zieleń.

Pierwowzór tego przepisu pochodzi z książki Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska. Moja wersja różni się jednak nieco składnikami i proporcjami oraz sposobem wykonania. M.in. zminimalizowałem na ile się dało zawartość tłuszczu, więc w wariancie opisanym poniżej danie może być akceptowalne również dla dbających o linię.

Swego rodzaju „zimnym” odpowiednikiem tego dania jest węgierska sałatka z papryką i salami. Z kolei nieco podobnym daniem na ciepło jest leczo.




Potrawka warzywna z salami

Inspirowane kuchnią węgierską kolorowe danie z salami i warzyw. Proste i szybkie w przyrządzeniu nadaje się na szybki obiad - pożywny, choć o możliwie ograniczonej zawartości tłuszczu.

Składniki (4 małe lub 2 duże porcje)

  1. 1 salami – całe lub kawałek (250g)
  2. 1 średnia zielona papryka
  3. 1 średnia czerwona papryka
  4. 2 średnie cebule
  5. 300ml bulionu mięsnego – może być również wołowy z kostki
  6. 600g ziemniaków
  7. 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  8. 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  9. 1 łyżeczka soli (ostrożnie, sól jest już w salami i bulionie)
  10. 1/2 łyżeczki pieprzu
  11. 1 łyżka przecieru pomidorowego

Instrukcje

  1. Salami kroimy w plasterki o grubości 7-8mm. Jeśli mają dużą średnicę, dzielimy na jeszcze mniejsze części. Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski o szerokości 1cm i długości połowy wysokości papryki. Cebule obieramy i kroimy w półtalarki o szerokości 7-8mm.
  2. Rozgrzewamy na sucho głęboką patelnię lub teflonowy garnek na średnim ogniu i wrzucamy salami. Podsmażamy przez ok. 2 minuty cały czas mieszając, powinno się lekko zrumienić i wytopić tłuszcz. Dodajemy cebulę i mieszając smażymy razem z salami przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną paprykę i mieszając smażymy całość jeszcze przez 1 minutę.
  3. Dolewamy bulion oraz równoważną mu ilość gorącej wody. Dodajemy mieloną paprykę, przecier pomidorowy, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i czekamy aż całość się zagotuje. Wówczas zmniejszamy ogień i przykrywamy naczynie. Gotujemy przez kolejne 5 minut.
  4. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę (ok. 2,5cm) dodajemy do pozostałych składników, mieszając je ze sobą. Krojone w kostkę ziemniaki zwykle gotują się ok. 15-20 minut, ale trzeba to po prostu sprawdzić. Nie mogą być ani półsurowe, ani rozgotowane.
  5. Potrawę podajemy na gorąco w miseczkach. Składniki stałe podlewamy sosem.
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska.
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: