Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym

Przepis poniżej to dość mocne, choć na pewno nie ortodoksyjne nawiązanie do kuchni meksykańskiej. Oprócz tradycyjnych meksykańskich placków będą również charakterystyczne dla tej kuchni pomidory, papryka, fasola i… lekko pikantnie. Aczkolwiek ten ostatni element możemy łatwo dostosować do własnych upodobań. Sugerowana w przepisie porcja mielonego chilli jest dość umiarkowana, ale nic przeszkadza, aby ją zwiększyć. I tylko dodatek żółtego sera wydaje się jakoś mało meksykański, a w dodatku łagodzi smak. Nie mniej jednak bardzo dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami. Są one zresztą dobrane nie tylko przez pryzmat smaku, ale również barw – dzięki temu danie dobrze wygląda.
Jest to również nasz kolejny „przepis na szybki obiad”, choć wcale nie musimy jeść tego dania w porze obiadowej. Z jednej strony jest bowiem dość sycące, ale nie jest ani specjalnie kaloryczne, ani ciężko strawne (o ile dla kogoś nie jest problemem fasola).

Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym

Składniki (dla 2 osób)
- 2 duże pszenne lub mieszane tortille (ok. 25cm)
- 1 średnia czerwona papryka (250g)
- 1 średnia żółta papryka (250g)
- 1 średnia cebula (150g)
- 400g mięsistych pomidorów
- 3/4 puszki czerwonej fasoli odsączonej z zalewy (ok. 180g)
- garść grubo tartego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Instrukcje
- Pomidory obieramy zgodnie z naszymi poradami i kroimy w grubą kostkę, usuwając przy okazji nadmiar łyka. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w małą kostkę.
- W głębokiej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 2-3 minuty do zeszklenia, często mieszając. Następnie dodajemy paprykę i pomidory. Podgrzewamy przez kilka minut do zagotowania, często mieszając i dodając w międzyczasie chilli, mieloną paprykę i sól.
- Patelnię przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy powoli przez około 15 minut, w zasadzie pod przykryciem. Jeśli jednak zrobią się zbyt wodniste (pomidory puszczą sok), zdejmujemy pokrywkę, aby odparować nadmiar wody. Na 2-3 minuty przed końcem duszenia dodajemy fasolę, dokładnie mieszamy całość i podgrzewamy.
- Na dużej suchej patelni na średnim ogniu podgrzewamy tortille. Powinny zrobić się gorące, ale nie powinny się wysuszyć.
- Tortille kładziemy na płaskiej powierzchni. Na jednej połówce placka układamy farsz i przykrywamy go częściowo porcją żółtego sera. Drugą połówkę placka zakładamy na farsz z serem i od razu podajemy.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa
- Na początek podsmażamy cebulę
- Następnie dodajemy paprykę i pomidory
- Na koniec dodajemy jeszcze fasolę
- Trotilla z nadzieniem warzywnym