Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami
W tortillę możemy zawinąć praktycznie każdy z popularnych rodzajów mięsa oraz warzyw. Spotykamy więc w niej rozmaite kombinacje kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny z wieloma warzywami, zwłaszcza papryką, fasolą, kukurydzą, cebulą i pomidorami. Nierzadkim dodatkiem są też żółte sery. Swego czasu proponowaliśmy już tortillę nadziewaną warzywami i serem, a więc w wersji wegetariańskiej (choć nie wegańskiej). W przepisie poniżej użyjemy nieco innej kompozycji warzyw, ale przede wszystkim również przyprawionego ziołami i usmażonego kurczaka.
To zdrowe i dość lekkie danie o potencjalnie bardzo atrakcyjnym wyglądzie. Tę ostatnią jego zaletę odkryjemy pod warunkiem rozcięcia zwiniętej tortilli tak, aby ujawnić kolorowe nadzienie. Pomimo nieco długiej listy składników jest też w gruncie rzeczy bardzo łatwe do przygotowania. Ewentualny brak wprawy w zawijaniu tortilli w kopertę można szybko nadrobić praktycznymi ćwiczeniami. Koniecznie tylko należy ją szybko rozgrzać np. na patelni – aby była gorąca, ale niezbyt długo, bo wyschnie. Gorąca tortilla staje się bowiem wiotka i możemy ją przez pewien czas swobodnie kształtować.
To również danie bardzo uniwersalne, gdyż możemy podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno. W praktyce może posłużyć zarówno za pełnowartościowy samodzielny posiłek, np. na obiad, jak i pyszną przekąskę o dowolnej porze dnia i roku.
Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami
Składniki (dla 2 osób)
- 250g fileta z kurczaka
- 100g czerwonej papryki
- 100g zielonej papryki
- 100g fasoli z puszki (odsączonej z zalewy)
- 100g kukurydzy z puszki (odsączonej z zalewy)
- 1 nieduża czerwona cebula (120g)
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści sałaty (najlepiej lodowej)
- 3-4 łyżki oliwy
- sól (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki)
- szczypta mielonego chili (pieprzu cayenne, ok. 1/8 – 1/4 łyżeczki)
- 4 średnie (ok. 25cm) pszenne tortille
Marynata
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżki oliwy
Instrukcje
- Z fileta z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki, błonki i nadmiar tłuszczu, po czym kroimy w paski o grubości 2-3 cm. W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty, po czym zanurzamy w niej kurczaka. Mięso pozostawiamy w marynacie na co najmniej godzinę, pod przykryciem w lodówce.
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w dość drobną kostkę (do 1 cm). Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i siekamy.
- Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 3-4 minuty do zeszklenia, często mieszając. Następnie dodajemy czosnek oraz paprykę, które smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę.
- Patelnię przestawiamy na mały ogień, warzywa przyprawiamy solą oraz odrobiną chili. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy patelnię i dusimy przez 10 minut do średniej miękkości warzyw, w razie potrzeby mieszając w międzyczasie. Na koniec dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, mieszamy i podgrzewamy razem jeszcze przez 2-3 minuty.
- Osobną patelnię rozgrzewamy na sucho na dość silnym ogniu. Kładziemy na nią paski kurczaka i smażymy dość intensywnie do zarumienienia przez 3-4 minuty, w międzyczasie odwracając na drugą stronę.
- Placki tortilli kolejno podgrzewamy, np. na rozgrzanej dużej patelni, aby stały się bardziej wiotkie. Układamy na nich kolejno sałatę, duszone warzywa i kurczaka, po czym zawijamy w koperty. Podajemy na ciepło od razu lub jako zimną przekąskę.
Bardzo fajny przepis 🙂
Normalnie aż mi przyszła ochota na tortillę 🙂