Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami

Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami

W tortillę możemy zawinąć praktycznie każdy z popularnych rodzajów mięsa oraz warzyw. Spotykamy więc w niej rozmaite kombinacje kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny z wieloma warzywami, zwłaszcza papryką, fasolą, kukurydzą, cebulą i pomidorami. Nierzadkim dodatkiem są też żółte sery. Swego czasu proponowaliśmy już tortillę nadziewaną warzywami i serem, a więc w wersji wegetariańskiej (choć nie wegańskiej). W przepisie poniżej użyjemy nieco innej kompozycji warzyw, ale przede wszystkim również przyprawionego ziołami i usmażonego kurczaka.

To zdrowe i dość lekkie danie o potencjalnie bardzo atrakcyjnym wyglądzie. Tę ostatnią jego zaletę odkryjemy pod warunkiem rozcięcia zwiniętej tortilli tak, aby ujawnić kolorowe nadzienie. Pomimo nieco długiej listy składników jest też w gruncie rzeczy bardzo łatwe do przygotowania. Ewentualny brak wprawy w zawijaniu tortilli w kopertę można szybko nadrobić praktycznymi ćwiczeniami. Koniecznie tylko należy ją szybko rozgrzać np. na patelni – aby była gorąca, ale niezbyt długo, bo wyschnie. Gorąca tortilla staje się bowiem wiotka i możemy ją przez pewien czas swobodnie kształtować.

To również danie bardzo uniwersalne, gdyż możemy podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno. W praktyce może posłużyć zarówno za pełnowartościowy samodzielny posiłek, np. na obiad, jak i pyszną przekąskę o dowolnej porze dnia i roku.




Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami

Pyszna tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami doskonała zarówno jako sycąca przekąska „na szybko” jak i zdrowy pełnowartościowy posiłek.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 250g fileta z kurczaka
  2. 100g czerwonej papryki
  3. 100g zielonej papryki
  4. 100g fasoli z puszki (odsączonej z zalewy)
  5. 100g kukurydzy z puszki (odsączonej z zalewy)
  6. 1 nieduża czerwona cebula (120g)
  7. 2 ząbki czosnku
  8. kilka liści sałaty (najlepiej lodowej)
  9. 3-4 łyżki oliwy
  10. sól (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki)
  11. szczypta mielonego chili (pieprzu cayenne, ok. 1/8 – 1/4 łyżeczki)
  12. 4 średnie (ok. 25cm) pszenne tortille

Marynata

  1. 1/4 łyżeczki tymianku
  2. 1/4 łyżeczki rozmarynu
  3. 1/4 łyżeczki oregano
  4. 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  5. 1/2 łyżeczki soli
  6. 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  7. 4 łyżki oliwy

Instrukcje

  1. Z fileta z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki, błonki i nadmiar tłuszczu, po czym kroimy w paski o grubości 2-3 cm. W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty, po czym zanurzamy w niej kurczaka. Mięso pozostawiamy w marynacie na co najmniej godzinę, pod przykryciem w lodówce.
  2. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w dość drobną kostkę (do 1 cm). Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i siekamy.
  3. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 3-4 minuty do zeszklenia, często mieszając. Następnie dodajemy czosnek oraz paprykę, które smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę.
  4. Patelnię przestawiamy na mały ogień, warzywa przyprawiamy solą oraz odrobiną chili. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy patelnię i dusimy przez 10 minut do średniej miękkości warzyw, w razie potrzeby mieszając w międzyczasie. Na koniec dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, mieszamy i podgrzewamy razem jeszcze przez 2-3 minuty.
  5. Osobną patelnię rozgrzewamy na sucho na dość silnym ogniu. Kładziemy na nią paski kurczaka i smażymy dość intensywnie do zarumienienia przez 3-4 minuty, w międzyczasie odwracając na drugą stronę.
  6. Placki tortilli kolejno podgrzewamy, np. na rozgrzanej dużej patelni, aby stały się bardziej wiotkie. Układamy na nich kolejno sałatę, duszone warzywa i kurczaka, po czym zawijamy w koperty. Podajemy na ciepło od razu lub jako zimną przekąskę.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: