Jajka po ranczersku

Jajka po ranczersku

Z sadzonych jajek można wyczarować wiele ciekawych dań. Część z nich jest przy tym w jakiś sposób niestandardowa nie tyle nawet ze względu na składniki/dodatki, co sam sposób usadzenia jajek. Pamiętacie jajka sadzone na boczku w bułce? W przepisie poniżej też będzie nietypowo, bo jajka usadzimy… na warzywach. Konkretnie na czerwonej cebuli, czerwonej papryce oraz pomidorach. W przeciwieństwie jednak do wspomnianych jajek w bułce użyjemy w tym celu po prostu patelni. Najlepiej małej (2 jajka) lub średniej (4 sztuki), chyba że robimy śniadanie dla dużej rodziny. To danie kuchni meksykańskiej, więc i sposób podania będzie charakterystyczny dla niej: jajka i warzywa położymy na tortilli. Dzięki dodatkowi odrobiny chili będzie również lekko pikantnie.

Jajka po ranczersku teoretycznie nie są szczególnie wyszukaną propozycją, ale jednak oryginalne w smaku i w dodatku łatwe do przyrządzenia w sensie technicznym. Ponieważ ich przygotowanie wymaga jednak około pół godziny czasu, więc niekoniecznie nadają się na „szybkie” codzienne śniadanie dla wiecznie gdzieś się spieszących Europejczyków – choć w Meksyku jest to właśnie tradycyjne śniadanie. Ale już w charakterze kolacji lub weekendowego śniadania sprawdzi się nawet nad Wisłą. Żeby ułatwić sobie pracę możemy też użyć pomidorów z puszki. Tu jednak uważajmy – muszą być dobrej jakości, z dużą ilością miąższu, a nie soku/wody.

W rzeczywistości ta skądinąd popularna na świecie potrawa ma więcej wariacji. Można do niej dodać m.in. czerwoną fasolę, czosnek, a nawet ser. Typową bazą jest jednak mniej lub bardziej pikantny sos pomidorowo-paprykowy. Przepis poniżej jest pod tym względem dość „zachowawczy”, ale oczywiście zachęcamy do eksperymentów zgodnych z własnymi upodobaniami.




Jajka po ranczersku

Jajka po ranczersku sadzone na lekko pikantnym pomidorowo-paprykowym sosie, podane na kukurydzianej tortilli. Tradycyjne meksykańskie śniadanie.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 2 duże (L) jajka
  2. 300g dojrzałych mięsistych pomidorów
  3. 1/2 średniej papryki (125g)
  4. 1/2 małej czerwonej cebuli (50g)
  5. 2 nieduże tortille (najlepiej kukurydziane)
  6. szczypta soli
  7. mielone chili (w ilości wg upodobań)
  8. świeżo mielony czarny pieprz (opcjonalnie)
  9. 2-3 łyżki oliwy

Instrukcje

  1. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w dość drobną (ok. 1cm) kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Pomidory nacinamy wokół, parzymy, ściągamy skórkę i usuwamy nadmiar łyka (patrz poradnik obierania pomidorów); kroimy w ok. 1cm kostkę.
  2. Na małej patelni rozgrzewamy na dość silnym ogniu 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 1 minutę często mieszając. Dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty nadal mieszając.
  3. Dodajemy pomidory i zagotowujemy. Mieszamy wszystkie składniki przy okazji lekko je soląc oraz dosypując chili (w ilości wg upodobań, ale ostrożnie!). Przestawiamy patelnię na mały ogień, przykrywamy i dusimy powoli przez 15 minut. Jeśli po upływie tego czasu na patelni będzie dużo płynu, dusimy warzywa jeszcze przez kilka minut bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody.
  4. Łopatką robimy w warzywach 2 wgłębienia i wlewamy do nich zawartość jajek. Podgrzewamy powoli przez 6-8 minut, aż jajka osiągną oczekiwany stopień ścięcia i odparuje reszta wody. Możemy też na pewien czas przykryć patelnię, aby przyspieszyć ścięcie się jajek.
  5. Na osobnej suchej patelni na silnym ogniu podgrzewamy przez chwilę tortille, aby były ciepłe. Kładziemy je na talerzu, a na nich – jajka z warzywami. Dla smaku i dekoracji możemy posypać jajka odrobiną mielonego czarnego pieprzu. Od razu podajemy.

Uwagi

  1. Aby ułatwić sobie pracę, do przyrządzenia sosu możemy użyć pomidorów z puszki – zwróćmy jednak uwagę, aby były dobrej jakości i zawierały dużo miąższu, a nie soku/wody.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: