Jajka po ranczersku
Z sadzonych jajek można wyczarować wiele ciekawych dań. Część z nich jest przy tym w jakiś sposób niestandardowa nie tyle nawet ze względu na składniki/dodatki, co sam sposób usadzenia jajek. Pamiętacie jajka sadzone na boczku w bułce? W przepisie poniżej też będzie nietypowo, bo jajka usadzimy… na warzywach. Konkretnie na czerwonej cebuli, czerwonej papryce oraz pomidorach. W przeciwieństwie jednak do wspomnianych jajek w bułce użyjemy w tym celu po prostu patelni. Najlepiej małej (2 jajka) lub średniej (4 sztuki), chyba że robimy śniadanie dla dużej rodziny. To danie kuchni meksykańskiej, więc i sposób podania będzie charakterystyczny dla niej: jajka i warzywa położymy na tortilli. Dzięki dodatkowi odrobiny chili będzie również lekko pikantnie.
Jajka po ranczersku teoretycznie nie są szczególnie wyszukaną propozycją, ale jednak oryginalne w smaku i w dodatku łatwe do przyrządzenia w sensie technicznym. Ponieważ ich przygotowanie wymaga jednak około pół godziny czasu, więc niekoniecznie nadają się na „szybkie” codzienne śniadanie dla wiecznie gdzieś się spieszących Europejczyków – choć w Meksyku jest to właśnie tradycyjne śniadanie. Ale już w charakterze kolacji lub weekendowego śniadania sprawdzi się nawet nad Wisłą. Żeby ułatwić sobie pracę możemy też użyć pomidorów z puszki. Tu jednak uważajmy – muszą być dobrej jakości, z dużą ilością miąższu, a nie soku/wody.
W rzeczywistości ta skądinąd popularna na świecie potrawa ma więcej wariacji. Można do niej dodać m.in. czerwoną fasolę, czosnek, a nawet ser. Typową bazą jest jednak mniej lub bardziej pikantny sos pomidorowo-paprykowy. Przepis poniżej jest pod tym względem dość „zachowawczy”, ale oczywiście zachęcamy do eksperymentów zgodnych z własnymi upodobaniami.
Jajka po ranczersku
Składniki (dla 2 osób)
- 2 duże (L) jajka
- 300g dojrzałych mięsistych pomidorów
- 1/2 średniej papryki (125g)
- 1/2 małej czerwonej cebuli (50g)
- 2 nieduże tortille (najlepiej kukurydziane)
- szczypta soli
- mielone chili (w ilości wg upodobań)
- świeżo mielony czarny pieprz (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki oliwy
Instrukcje
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w dość drobną (ok. 1cm) kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Pomidory nacinamy wokół, parzymy, ściągamy skórkę i usuwamy nadmiar łyka (patrz poradnik obierania pomidorów); kroimy w ok. 1cm kostkę.
- Na małej patelni rozgrzewamy na dość silnym ogniu 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 1 minutę często mieszając. Dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty nadal mieszając.
- Dodajemy pomidory i zagotowujemy. Mieszamy wszystkie składniki przy okazji lekko je soląc oraz dosypując chili (w ilości wg upodobań, ale ostrożnie!). Przestawiamy patelnię na mały ogień, przykrywamy i dusimy powoli przez 15 minut. Jeśli po upływie tego czasu na patelni będzie dużo płynu, dusimy warzywa jeszcze przez kilka minut bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody.
- Łopatką robimy w warzywach 2 wgłębienia i wlewamy do nich zawartość jajek. Podgrzewamy powoli przez 6-8 minut, aż jajka osiągną oczekiwany stopień ścięcia i odparuje reszta wody. Możemy też na pewien czas przykryć patelnię, aby przyspieszyć ścięcie się jajek.
- Na osobnej suchej patelni na silnym ogniu podgrzewamy przez chwilę tortille, aby były ciepłe. Kładziemy je na talerzu, a na nich – jajka z warzywami. Dla smaku i dekoracji możemy posypać jajka odrobiną mielonego czarnego pieprzu. Od razu podajemy.
Uwagi
- Aby ułatwić sobie pracę, do przyrządzenia sosu możemy użyć pomidorów z puszki – zwróćmy jednak uwagę, aby były dobrej jakości i zawierały dużo miąższu, a nie soku/wody.