Duszona słodka kapusta

Jest pewna ilość bazujących głównie na warzywach potraw uniwersalnych, które mogą stanowić zarówno dodatek do innych dań jak i samodzielną całość. Do klasyki w tym zakresie należą prezentowane już przez nas wielokrotnie ratatouille czy leczo, ale jest ich dużo więcej. Wśród nich także dość popularna w Polsce duszona słodka kapusta, najlepiej młoda. Z jednej strony możemy ją zjeść po prostu z pieczywem lub innym podstawowym dodatkiem, ale też podać jako uzupełnienie innych dań, zwłaszcza z wieprzowiny.
Pomimo długiej listy składników i czynności do wykonania, w rzeczywistości duszona słodka kapusta nie jest trudna, ani nawet specjalnie czasochłonna w przygotowaniu. Dlatego poniższego przepisu nie należy poczytywać za jakoś odstraszający nawet dla początkujących. Jakkolwiek jest więc dość prosty i nie zawiera wyszukanych składników, nie należy traktować go też jako banalnego czy w inny sposób „drugorzędnego”. Kluczowe jest jak połączymy ze sobą nawet proste składniki i to, aby były świeże, naturalne i ogólnie dobre jakościowo. Używając kilku wybranych w przemyślany sposób ziół: tymianku, majeranku, cząbru i lubczyku oraz uzupełniając zestaw świeżych warzyw cebulą, czosnkiem i pomidorem, uzyskujemy naprawdę kapitalny efekt. Nie ma tu jednak żadnych „zestawów” z glutaminianem sodu czy „przypraw w płynie”. Dzięki temu za każdym razem mam wrażenie, że udało mi się ugotować coś znacznie więcej, niż można by się spodziewać po „zwykłej” kapuście.
Kiełbasa jest raczej opcjonalnym, choć potencjalnie wartościowym składnikiem. Użyjmy jednak produktu względnie dobrego jakościowo i o takim smaku, który dobrze skomponuje się z resztą składników. W przeciwnym razie możemy wyrządzić więcej szkody aniżeli cokolwiek ulepszyć.
Lubiących kapustę w jej rozmaitych postaciach zainteresować może również swoiste „przeciwieństwo” poniższego przepisu, czyli stosowana często jako dodatek do dań mięsnych duszona kapusta kiszona. Natomiast zwolennikom raczej słodkich warzywnych dodatków polecamy także duszoną marchewkę na krótko.

Duszona słodka kapusta

Składniki
- 600g możliwie młodej białej kapusty
- 250g chudych i mięsistych żeberek wieprzowych
- 100g średnio przerośniętego parzonego wędzonego boczku
- 100g dobrej niezbyt tłustej kiełbasy (opcjonalnie)
- 2 nieduże marchewki (200g)
- 1 nieduży pomidor (150g)
- 1 nieduża cebula (120g)
- 2 ząbki czosnku
- garstka świeżego lubczyku (patrz uwagi)
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Instrukcje
- Do garnka o pojemności 3-4 litrów wlewamy 1,5 litra wody. Wkładamy do niej żeberka i wsypujemy 1 płaską łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać na raczej małym ogniu i gdy zbliży się do wrzenia, możliwie starannie odszumowujemy.
- W międzyczasie marchewki obieramy i kroimy na kilkucentymetrowej długości grube słupki. Wrzucamy je do garnka razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i lubczykiem. Wywar gotujemy na małym ogniu, niezbyt intensywnie, pod częściowym przykryciem przez 90 minut. Jeśli w międzyczasie na powierzchni pojawi się nadmiar tłuszczu, albo jeszcze jakieś szumy, należy je usunąć. Finalnie powinniśmy otrzymać pomiędzy 0,5 a 1 litrem wywaru.
- Z gotowego wywaru wyjmujemy żeberka (marchewkę pozostawiamy). Usuwamy z nich kości i kroimy na nieduże kawałki.
- Z kapusty usuwamy zewnętrzne luźne liście i twardy głąb, po czym kroimy na dość grubą kilkucentymetrową kostkę. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę dzielimy wzdłużnie na „ósemki”, a ząbki czosnku kroimy na grube plasterki. Pomidora obieramy ze skórki zgodnie z naszymi poradami i usuwamy łyko. Kroimy wzdłużnie na ósemki.
- Do wywaru dodajemy pokrojone kapustę, cebulę, czosnek, pomidory i mięso z żeberek. Robimy to w kilku ratach, za każdym razem przesypując składniki solą, pieprzem, tymiankiem, cząbrem i majerankiem oraz mieszając ze sobą.
- Przyprawione warzywa dusimy powoli w garnku z wywarem przez 30-40 minut pod pełnym przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kapusta powinna stać się miękka, ale raczej al dente – nie należy jej rozgotować.
- W międzyczasie kroimy boczek w niedużą ok. 5mm kostkę. Jeśli używamy kiełbasy, kroimy ją na podobnej grubości niezbyt duże plasterki. Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię i smażymy boczek z kiełbasą – przez ok. 5 minut do wytopienia się tłuszczu. Podsmażone boczek i kiełbasę dodajemy do kapusty na ok. 10 minut przed końcem jej duszenia i dokładnie mieszamy.
- Duszoną kapustę podajemy na ciepło albo samodzielnie (najlepiej z pszennym pieczywem), albo jako dodatek do innych dań (zwłaszcza z wieprzowiny).
Uwagi
- Jeśli nie mamy świeżego (lub mrożonego) lubczyku, możemy użyć 1/2 łyżeczki suszonego, dodając go w ten sam sposób i w tym samym momencie co tymianek, majeranek i cząber.
- Najlepiej jest użyć młodej kapusty i marchewki, jeśli jednak ze względu na porę roku dostępna kapusta nie jest już „pierwszej młodości”, użyjmy tylko jej wewnętrznej części zdejmując z główki nieco więcej zewnętrznych liści.
- Często stosowaną przyprawą do tak przygotowanej kapusty jest koperek.
- Istnieje możliwość przyrządzenia w ten sposób również kapusty włoskiej i pekińskiej, ale należy pamiętać, że różnią się one od białej kapusty smakiem, strukturą i zachowaniem się w garnku.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Z marchewki i żeberek gotujemy wywar
- Pokrojone warzywa i mięso
- Do wywaru dodajemy kapustę i pozostałe warzywa
- Pod koniec również boczek i ew. kiełbasę
- Duszona słodka kapusta
Komentarze (2)