Duszona kapusta kiszona

Duszona kapusta kiszona

Duszona kapusta kiszona w nie do końca jest potrawą samą w sobie, stanowi natomiast tradycyjny dodatek do wielu dań, zwłaszcza mięsnych z wieprzowiny charakterystycznych dla naszej części Europy. Dlatego stanowczo nie kojarzy się z „lajtowym” jedzeniem śródziemnomorskim, ale z golonką czy kotletami schabowymi – jak najbardziej tak. Prawdę mówiąc „pretekstem” do zamieszczenia na naszym blogu przepisu na duszoną kapustę kiszoną stanowiła publikacja przepisu na golonkę w piwie – do której doskonale pasuje.

Osoby lubiące z kolei kapustę w jej niekoniecznie zakwaszonej postaci zainteresuje zapewne duszona słodka kapusta, która, nawiasem mówiąc, również jest częstym dodatkiem do schabowych, golonki czy żeberek. Pewną ciekawostką pasującą wprawdzie tylko do dość specyficznej grupy dań jest natomiast duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami.




Duszona kapusta kiszona

Duszona kapusta kiszona czyli częsty dodatek do nieco „cięższych”, głównie wieprzowych dań mięsnych typowych dla naszej części Europy, jak np. golonka czy popularne „schabowe”.

Składniki

  1. 600g kiszonej kapusty
  2. 100g wędzonego średnio przerośniętego boczku
  3. 1 średnia cebula (ok. 150g)
  4. 1 mała marchewka (ok. 100g)
  5. 2 liście laurowe
  6. kilka ziaren ziela angielskiego
  7. 1 płaska łyżeczka kminku
  8. mielony czarny pieprz do smaku
  9. sól do smaku

Instrukcje

  1. Kapustę odciskamy (wyciśnięty sok na razie zachowujemy) i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy.
  2. Kapustę wkładamy ponownie do garnka, tym razem zalewając 1 litrem wody. Zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Gotujemy przez ok. 75 minut na małym ogniu, powoli pod przykryciem, czasami mieszając. Ilość płynu w garnku powinna się powoli zmniejszać, ale nie może on zniknąć całkowicie.
  3. Pod koniec tego czasu obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Z boczku usuwamy wszelkie twarde elementy typu skóra, chrząstki i kości, po czym również drobno kroimy.
  4. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy na nią boczek i smażymy przez 3-4 minuty, aż wytopi się tłuszcz, a boczek lekko zarumieni. Następnie dodajemy cebulę i smażymy jeszcze przez kolejne 3-4 minuty.
  5. Cebulę i boczek dodajemy do kapusty. Gotujemy wszystko razem przez dodatkowe 30 minut, w zasadzie pod przykryciem, często mieszając. W tym czasie dodajemy również sól (raczej sporo) i pieprz (ostrożnie!) do smaku. Możemy też dodatkowo zbilansować smak dolewając kilka łyżek soku z kapusty, który na początku odcisnęliśmy. Jeśli w garnku zostało za dużo płynu, należy zdjąć pokrywę, aby odparował.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (3)

Dodaj komentarz

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: