Potrawki

To jedna z niewielu kategorii, które wyodrębniamy bardziej z perspektywy technicznego sposobu wykonania potrawy, aniżeli użycia takiego czy innego kluczowego składnika. Skład jest zwykle z resztą dość bogaty i niejednorodny, obejmując często dużą ilość warzyw. Wygląd i sposób podania także są specyficzne, gdyż składniki są drobno pocięte, a zawartość płynu zazwyczaj znaczna. Najczęściej są to też tzw. dania jednogarnkowe. Przyjęte przez nas kryteria są wprawdzie nieco umowne i niekoniecznie doskonałe, ale wszelkie potrawki, gulasze, ragouty czy eintopfy są tak specyficzną grupą dań, że uznaliśmy za konieczną jakąś formę ich wyróżnienia.

Gulasz z serc z indyka

Gulasz z serc z indyka

Mieliśmy już na naszym blogu dania z żołądków i wątróbek, dzisiaj przyszedł czas na serca. I tym razem drobiowe i, jak to u mnie, z indyka. Ale tak jak w poprze...
Leczo

Leczo

Do najbardziej znanych potraw kuchni europejskich należą zbliżone do siebie składnikami, sposobem wykonania i przeznaczeniem francuskie ratatouille, włoska pepe...
Potrawka warzywna z salami

Potrawka warzywna z salami

To proste danie inspirowane kuchnią węgierską. Salami i papryka to jedne z jej „nieśmiertelnych” podstaw, tutaj połączone w bardzo prostej i szybkiej w przygoto...