Bazy i dodatki do dań
Pieczarki to jeden z najpopularniejszych składników w naszej kuchni. Ponieważ wymagają towarzystwa dość wyrazistych przypraw, przygotujemy je z dodatkiem chili ...
Poniżej propozycja czegoś lekkiego i zdrowego, a zarazem bardzo uniwersalnego. Sałatka przyrządzona z mango i/lub avocado, pomidorów, czerwon...
Frytki to bardzo popularny, chociaż niekoniecznie zdrowy dodatek do wielu potraw. Te z fast-foodowych restauracji co najmniej budzą obawy co do ich jakości czy ...
Obserwując kątem oka snujące się tu czy ówdzie duchy leczo lub ratatouille, proponujemy kolejną uniwersalną, bazującą głównie na warzywach potrawę, która może s...
W takim jak wyżej tytule przepisu nie chodzi mi wcale o praktykowanie nieco dziwnej, a spotykanej ostatnio maniery nazywania sałatek mianem „sałat” – najp...
Teoretycznie przygotowanie duszonej marchewki, stosowanej jako dodatek do wielu dań, z groszkiem lub bez, nie wydaje się być skomplikowane. I tak naprawdę nie j...
Kiszoną kapustę można udusić na wiele sposobów – niekoniecznie z cebulą i boczkiem. Może być bowiem dodatkiem nie tylko do golonki, ale też dużo „lżejszych” dań...
Zakwas na żurek można teoretycznie kupić, chociaż gotowe produkty mają różną specyfikę i jakość – w praktyce trzeba je po prostu przetestować. Z drugiej strony ...
Duszona kapusta kiszona w nie do końca jest potrawą samą w sobie, stanowi natomiast tradycyjny dodatek do wielu dań, zwłaszcza mięsnych z wieprzowiny charaktery...
Beszamel to jeden z sosów podstawowych wykorzystywanych zwłaszcza w kuchniach południowoeuropejskich, szczególnie francuskiej i włoskiej, jako dodatek do wielu ...