Zupy
Zupy to wbrew pozorom dość zróżnicowana kategoria dań, a chyba jedyną naprawdę wspólną cechą jest to, że wszystkie mają mniej lub bardziej płynną postać. Wiele uchodzi również za łatwe i szybkie w przygotowaniu, z raczej prostych składników, zwykle są to też dania jednogarnkowe. Jednak powyższe twierdzenia nie zawsze są prawdziwe i niektóre zupy wymagają zarówno sporo pracy jak i niekoniecznie banalnych składników. Poniżej prezentujemy bardzo zróżnicowany wachlarz zup, od tych najprostszych aż po małe dzieła sztuki kulinarnej.
Zupa z dzisiejszego przepisu przypomina nieco rosół, ale umówmy się od razu, że to raczej luźne skojarzenie. Dosyć dawno temu widziałem podobny przepis w książc...
Wśród składników tej zupy nie ma tak naprawdę nic nadzwyczajnego, jednak ich spora ilość sprawia, że jest zdrowo i „bogato”, a specyficzna kombinacja daje orygi...
Przepis poniżej nie do końca spełnia warunek „przepisu na szybki obiad”, jednak jest temu całkiem bliski, a z pewnością można go też określić mianem „prostego o...
Większość Polaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku lub białego barszczu. Co oczywiście nie oznacza, że jadany jest tylko wtedy. Żurek to w istocie dość p...
Nie każdy potrafi się przekonać do krewetek. Jeśli jednak ktoś nie ma oporów ani przed krewetkami, ani przez smakami Azji, ta zupa powinna mu smakować. To jedna...
Są ludzie, którzy na wszelkiego rodzaju podroby i tym podobne wynalazki – żołądki, serca, wątróbki, ozory, nerki, itd – nie mogą nawet za bardzo patrzeć. Są też...
Ponieważ zwykle przygotowuję rosół z kury, więc na niej bazuje poniższy przepis. Jednak technicznie rzecz biorąc rosół z wołowiny, gęsi czy perliczki gotuje się...
Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Zwyczajowo przyrządzana była na świeżym powietrzu przez pasterzy w kociołk...
Nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale za to bardzo smaczne, rozgrzewające i w miarę lekkie danie. Inspiracja odnaleziona w polskiej edycji Ultimate Cookery It...