Zupa rybno-warzywna

Zupa rybno-warzywna

Zgodnie z obietnicą przedstawiamy propozycję przepisu na zupę na „prawdziwym” bulionie rybnym. Niewątpliwą jej zaletą jest możliwie wysoka zawartość „ryby w rybie” – jest ona bowiem od początku do końca najważniejszym składnikiem, a nie tylko„dodatkiem”. I to nawet jeśli weźmiemy pod uwagę całkiem sporą proporcję kolorowych świeżych warzyw, co zresztą znajduje odzwierciedlenie w tytule. Takie rybno-warzywne, a przy okazji też nieco pikatne połączenie jest jednak wyjątkowo udane smakowo. Doświadczenie pokazuje, że ta raczej lekka, a zarazem wyrazista w smaku zupa dosłownie „znika” z talerzy 🙂

Pewną wadą jest natomiast z pewnością czas przygotowania – najpierw musimy ugotować solidny bulion, a to trochę trwa. Z drugiej jednak strony rzeczywisty nakład pracy nie jest duży, bo zwłaszcza bulion przez większość czasu przygotowania nie wymaga praktycznie żadnej interwencji ze strony kucharza. Dlatego gorąco zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu nawet tych mniej cierpliwych czytelników.




Zupa rybno-warzywna

Kolorowa, aromatyczna i lekko pikantna zupa rybna ze świeżymi warzywami przygotowana na „prawdziwym” bulionie rybnym. Wyjątkowy smak z niewyszukanych składników.

Składniki (dla 4 osób)

  1. 500g dorsza (ew. innej ulubionej ryby o małej liczbie ości)
  2. 2l bulionu rybnego
  3. 1 mała czerwona papryka (200g)
  4. 1 mała marchewka (100g)
  5. 200g brokuła
  6. 200g kalafiora
  7. 1 średni pomidor (150g)
  8. 1/4 łyżeczki chili (ostrożnie!)
  9. sól
  10. 2 łyżki masła
  11. 2-3 łyżki oliwy

Instrukcje

  1. Marchewkę obieramy i kroimy w dość cienkie (3-4mm) plasterki. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt szerokie (maks. 1cm) poprzeczne paski. Z brokuła i kalafiora usuwamy ewentualne łykowate części i dzielimy na niewielkie pojedyncze „różyczki”. Pomidora kroimy w „ósemki” - możemy zostawić skórę, ale usuwamy łyko. Rybę nieco solimy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok.
  2. Do garnka wlewamy bulion i podgrzewamy, aż będzie gorący. Wkładamy paprykę, marchewkę i pomidor, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy niezbyt gwałtownie pod przykryciem przez 12-15 minut.
  3. Dodajemy brokuła i kalafior, dosypujemy chili i ewentualnie nieco soli do smaku. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy dalej powoli przez 8-10 minut.
  4. W międzyczasie na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy masło i oliwę. Gdy będą gorące, wkładamy rybę. Smażymy dość intensywnie po 2 do kilku minut na stronę, zależnie od tego jak grube/duże są kawałki.
  5. Obsmażoną rybę dzielimy na mniejsze części i wkładamy do zupy pod sam koniec gotowania. Podgrzewamy jeszcze chwilę, aby lekko się zagotowała, po czym pozostawiamy na jakiś czas do odstania.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: