Zupa kurkowa

Kurki, czosnek, cebula, śmietana i masło – to bardzo popularne połączenie składników i smaków, które w tej czy innej formie przewija się przez różne dania. Wg przepisu poniżej przygotujemy je w postaci zupy. Zupa z kurek to jedno z najbardziej znanych, „flagowych” dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych. Przygotowana na bulionie – niekoniecznie z kostki i niekoniecznie mięsnym – jest tyleż łagodna co zarazem wyrazista w smaku. Jest również łatwa i mało czasochłonna w przygotowaniu, więc nie powinni z nią mieć problemów nawet mało doświadczeni czy też narzekający na ogólny brak czasu domowi kucharze.

Zupa kurkowa
2015-09-11 14:26:30

Zupa z kurek to jedno ze sztandarowych dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych.
Drukuj
Składniki (dla 4 osób)
- 250g kurek (mogą być również mrożone)
- 1,5l bulionu mięsnego lub warzywnego (patrz uwagi)
- 200ml słodkiej śmietany 18%
- 1 średnia marchewka (150g)
- kawałek (150g) selera
- 3 nieduże ziemniaki (350g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula (120g)
- 1,5 łyżki masła
- sól
- świeży koperek do podania
Instrukcje
- Warzywa obieramy. Marchewkę i seler kroimy w kilkucentymetrowe niezbyt grube słupki. Cebulę dość drobno siekamy, czosnek miażdżymy w wyciskarce. Ziemniaki kroimy w ok. 2cm kostkę. Kurki bardzo dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
- Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy marchewkę i seler, gotujemy dość powoli pod przykryciem przez 15 minut, po czym dodajemy również ziemniaki.
- W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy na patelni masło. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy kurki, cebulę i czosnek. Smażymy intensywnie przez 4-5 minut.
- Kurki razem z cebulą i czosnkiem dodajemy do zupy kilka minut po ziemniakach. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy powoli pod przykryciem do miękkości ziemniaków (zwykle nie więcej niż 10-15 minut).
- Dolewamy śmietanę, dokładnie mieszając ją z zupą, ale już jej nie gotując. W razie potrzeby zupę dosalamy do smaku pod koniec gotowania oraz ponownie i ostatecznie pół godziny później. Podajemy na ciepło z posiekanym świeżym koperkiem.
Uwagi
- Jeżeli przygotowujemy bulion z kostki, rozcieńczmy go nieco bardziej niż wynika z proporcji podanych na opakowaniu, gdyż ma zwykle bardzo intensywny smak. Pamiętajmy również, że zawiera sporo soli, więc zanim dodamy jej więcej do zupy upewnijmy się, że w ogóle jest taka potrzeba.
- Ziemniaki kroimy dopiero bezpośrednio przed dodaniem do zupy, albo przechowujemy zalane wodą – inaczej ściemnieją.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa i grzyby
- Kurki, cebulę i czosnek podsmażamy
- Następnie gotujemy z resztą warzyw
- Zupa kurkowa
Komentarze (1)