Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Kurki, czosnek, cebula, śmietana i masło – to bardzo popularne połączenie składników i smaków, które w tej czy innej formie przewija się przez różne dania. Wg przepisu poniżej przygotujemy je w postaci zupy. Zupa z kurek to jedno z najbardziej znanych, „flagowych” dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych. Przygotowana na bulionie – niekoniecznie z kostki i niekoniecznie mięsnym – jest tyleż łagodna co zarazem wyrazista w smaku. Jest również łatwa i mało czasochłonna w przygotowaniu, więc nie powinni z nią mieć problemów nawet mało doświadczeni czy też narzekający na ogólny brak czasu domowi kucharze.




Zupa kurkowa

Zupa z kurek to jedno ze sztandarowych dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych.

Składniki (dla 4 osób)

  1. 250g kurek (mogą być również mrożone)
  2. 1,5l bulionu mięsnego lub warzywnego (patrz uwagi)
  3. 200ml słodkiej śmietany 18%
  4. 1 średnia marchewka (150g)
  5. kawałek (150g) selera
  6. 3 nieduże ziemniaki (350g)
  7. 2 ząbki czosnku
  8. 1 mała cebula (120g)
  9. 1,5 łyżki masła
  10. sól
  11. świeży koperek do podania

Instrukcje

  1. Warzywa obieramy. Marchewkę i seler kroimy w kilkucentymetrowe niezbyt grube słupki. Cebulę dość drobno siekamy, czosnek miażdżymy w wyciskarce. Ziemniaki kroimy w ok. 2cm kostkę. Kurki bardzo dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy marchewkę i seler, gotujemy dość powoli pod przykryciem przez 15 minut, po czym dodajemy również ziemniaki.
  3. W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy na patelni masło. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy kurki, cebulę i czosnek. Smażymy intensywnie przez 4-5 minut.
  4. Kurki razem z cebulą i czosnkiem dodajemy do zupy kilka minut po ziemniakach. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy powoli pod przykryciem do miękkości ziemniaków (zwykle nie więcej niż 10-15 minut).
  5. Dolewamy śmietanę, dokładnie mieszając ją z zupą, ale już jej nie gotując. W razie potrzeby zupę dosalamy do smaku pod koniec gotowania oraz ponownie i ostatecznie pół godziny później. Podajemy na ciepło z posiekanym świeżym koperkiem.

Uwagi

  1. Jeżeli przygotowujemy bulion z kostki, rozcieńczmy go nieco bardziej niż wynika z proporcji podanych na opakowaniu, gdyż ma zwykle bardzo intensywny smak. Pamiętajmy również, że zawiera sporo soli, więc zanim dodamy jej więcej do zupy upewnijmy się, że w ogóle jest taka potrzeba.
  2. Ziemniaki kroimy dopiero bezpośrednio przed dodaniem do zupy, albo przechowujemy zalane wodą – inaczej ściemnieją.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: