Tortilla z polędwicą wieprzową i warzywami

Tortilla z polędwicą wieprzową i warzywami

Skoro była już u nas tortilla w wersji wegetariańskiej oraz tortilla z kurczakiem, obie w kilku wersjach, spróbujmy teraz czegoś z wieprzowiną. Z góry możemy przy tym zapowiedzieć, że to na pewno nie koniec i zobaczycie jeszcze różne inne zastosowania tego popularnego meksykańskiego placka. Tym razem kukurydzianego, który dość wyraźnie różni się smakiem od najczęściej wykorzystywanej na naszym gruncie tortilli pszennej lub z mąki mieszanej. Pomijając konieczność krótkiego i intensywnego usmażenia mięsa, które najpierw marynujemy w oliwie i przyprawach, tym razem użyjemy jedynie nieprzetworzonych termicznie, świeżych warzyw. Między innymi dlatego to raczej lekka przekąska, którą możemy zjeść np. na kolację. Chociaż wiele zależy też od ilości, bo jeśli spożyjemy jej więcej, może z powodzeniem być naszym obiadem.




Tortilla z polędwicą wieprzową i warzywami

Kukurydziana tortilla z polędwicą wieprzową, czyli lekka i zdrowa przekąska z chudym mięsem i dużą ilością świeżych warzyw.

Składniki

  1. 300g polędwicy wieprzowej
  2. 150g kukurydzy konserwowej
  3. 1 średni mięsisty pomidor (180g)
  4. 1 mała czerwona cebula (120g)
  5. kilka liście sałaty (najlepiej lodowej)
  6. pęczek świeżej naci kolendry
  7. 2 łyżki soku z limonki
  8. 1/2 łyżeczki oregano
  9. 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  10. 1/2 łyżeczki soli
  11. 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  12. 5 łyżek oliwy
  13. 8 niedużych tortilli kukurydzianych

Instrukcje

  1. W niedużej misce mieszamy ze sobą 5 łyżek oliwy oraz po 1/2 łyżeczki: oregano, mielonego kminku, soli oraz ostrej papryki. Polędwicę kroimy w długie, ale cienkie (ok. 1,5cm) paski, dokładnie obtaczamy w marynacie i pozostawiamy w niej na co najmniej 1 godzinę w lodówce.
  2. Pomidora kroimy w niezbyt grube paski – pozostawiając skórkę, ale usuwając nadmiar łyka. Cebulę obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Kolendrę grubo siekamy. Tak przygotowany pomidor i cebulę oraz kukurydzę i kolendrę mieszamy w misce, dodając również 2 łyżki soku z limonki.
  3. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na sucho patelnię. Kładziemy na niej paski zamarynowanej polędwicy i smażymy przez 3-4 minuty, w międzyczasie odwracając na drugą stronę.
Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia meksykańska
Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia meksykańska
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: