Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią

Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią

W jednym z ostatnich wpisów prezentowaliśmy makaron ze smażonym kurczakiem i szałwią. Tym co zostało mi po przygotowaniu tamtej potrawy była spora ilość tegoż właśnie zioła. Z jednej strony zbierałem już się do przygotowania carbonary – to znana potrawa i w dodatku jedna z moich ulubionych, więc na tym blogu nie może zabraknąć naszej jej interpretacji. Tyle tylko, że szałwii raczej się do carbonary nie daje. Stanąwszy więc nieco w „rozkroku” pomiędzy jednym daniem a drugim, zacząłem się zastanawiać co np. można „wyjąć” z carbonary, aby w połączeniu z szałwią (i być może czymś jeszcze) dobrze smakowało. Pierwsza myśl była taka, że dobra parą może być szałwia i wędzony boczek, z którą gdzieś już się kiedyś spotkałem. I tak krok po kroku narodził się w mojej głowie przepis widoczny poniżej. Teraz mogę powiedzieć, że choć sytuacja zakrawała nieco na „przegląd lodówki”, to jednak wyszło smaczne, proste i szybkie w przyrządzeniu danie. Dobre na szybki obiad lub kolację „kiedykolwiek”, aczkolwiek wcale nie takie banalne w smaku, zwłaszcza w połączeniu z dopasowanym białym czy różowym winem.




Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią

Nieskomplikowane i nadające się do bardzo szybkiego przyrządzenia danie. Łączy tradycyjny włoski makaron z aromatycznymi składnikami w postaci wędzonego boczku, szałwii i wyrazistych w smaku suszonych pomidorów, dopełnionych parmezanem.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 150g tagliatelle lub wąskiego fettuccine
  2. 100g wędzonego średnio przerośniętego boczku
  3. 30g suszonych pomidorów z oleju
  4. 1 czubata łyżka parmezanu
  5. garść liści szałwii + kilka do dekoracji
  6. 1/2 łyżeczki soli i łyżka oliwy do gotowania makaronu

Instrukcje

  1. Boczek kroimy na cienkie (2-3mm) i niezbyt długie paski – ok. 25-30 sztuk (patrz zdjęcie). Pomidory kroimy w cienkie paski.
  2. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Kładziemy na niej, bo dodatkowego tłuszczu, paski boczku. Smażymy je przez 3 minuty kilkukrotnie mieszając. W tym czasie powinien wytopić się boczku tłuszcz, a on sam lekko zarumienić.
  3. Na pół minuty przed końcem smażenia boczku kładziemy na wytopionym tłuszczu szałwię. Mieszamy ją kilka razy. Po zestawieniu patelni z ognia dodajemy pomidory. Całość mieszamy dokładnie ze sobą i przykrywamy, aby składniki nie wystygły.
  4. W międzyczasie gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy i zgodnie z zaleceniami producenta. Koniec gotowania powinien przypaść krótko po zakończeniu smażenia boczku i szałwii.
  5. Osączony z wody jeszcze ciepły makaron dodajemy partiami wraz z parmezanem do boczku, szałwii i pomidorów. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Danie podajemy natychmiast, udekorowane kilkoma dodatkowymi listkami szałwii.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: