Pasta carbonara

Pasta carbonara

Popularna carbonara to jedno z najbardziej znanych włoskich dań. Można zaryzykować stwierdzenie, że zawsze jest to makaron z co najmniej boczkiem lub bekonem, parmezanem i roztrzepanym żółtkiem. W rzeczywistości jednak sposobów na carbonarę jest dość dużo. Pierwsze zróżnicowanie dotyczy już rodzaju makaronu – dlatego zatytułowałem ten przepis ogólnie pasta carbonara. Ja najczęściej używam tagliatelle lub wąskiego fettuccine, ale popularnym wyborem jest też np. spaghetti. Do carbonary używa się różnych boczków i bekonów, które są też różnie krojone – bywa, że dosyć drobno, ale czasem są to duże kawałki. Większość osób dodaje do carbonary śmietanę – ale nie wszyscy. Zaś ilość tej śmietany jest bardzo różna – od naprawdę całkiem pokaźnej do raptem kilku łyżek. Obowiązkowym składnikiem nie jest również szczypiorek, który ja jednak dodaję.

W każdym wariancie jest to też dość łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Wynika to po części z charakteru użytych składników. W szczególności parmezan, śmietanę czy żółtko musimy dość szybko zmieszać z ciepłym makaronem, aby żółtko nieco się ścięło, a wszystkie składniki dobrze związały. Dlatego od momentu odcedzenia makaronu z wody nie ma tu nawet czasu na ociąganie się z czymkolwiek.




Pasta carbonara

Jedna z najbardziej znanych włoskich potraw na bazie makaronu oraz boczku, parmezanu, śmietany i żółtek jaj. Proste i szybkie w przygotowaniu danie dla każdego.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 150g tagliatelle lub wąskiego fettuccine
  2. 150g wędzonego średnio przerośniętego boczku
  3. 2 łyżki świeżego szczypiorku + nieco więcej do dekoracji
  4. 1 czubata łyżka parmezanu
  5. 1 duże (L) żółtko
  6. kilka łyżek słodkiej śmietany 18%

Dodatkowo

  1. czarny pieprz świeżo mielony do smaku i dekoracji
  2. 1 łyżka oliwy i nieco soli do gotowania makaronu

Instrukcje

  1. Boczek kroimy w niezbyt grube paski o szerokości ok. 2 cm. Szczypiorek siekamy, a żółtko lekko roztrzepujemy.
  2. Patelnię rozgrzewamy "na sucho" na średnim ogniu i smażymy boczek – przez kilka minut do zarumienienia i wytopienia tłuszczu.
  3. W międzyczasie gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i zgodnie z zaleceniami producenta.
  4. Odsączony makaron niezwłocznie umieszczamy w dość dużej i najlepiej lekko podgrzanej misce. Od razu dodajemy smażony boczek razem z wszelkim tłuszczem jaki się z niego wytopił. Dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy stopniowo (ale energicznie) żółtko, parmezan, śmietanę i szczypiorek – cały czas dokładnie mieszając.
  5. Carbonarę podajemy od razu, dekorując dodatkowym szczypiorkiem oraz posypując świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: