Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem

Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem

Pisaliśmy już kiedyś jak w prosty sposób przyrządzić w piekarniku szczupaka „po prowansalsku”. Dzisiaj spróbujemy czegoś nieco innego i szczupaka usmażymy. Poniższy przepis ma wprawdzie więcej składników niż poprzedni, ale nie jest wiele trudniejszy w przygotowaniu, które w dodatku zajmie mniej czasu. Oferuje przy tym więcej smaków – doskonały słodko-kwaśny sos winny oraz kompozycję warzyw, w których również przewija się połączenie smaków słodkich oraz bardziej wytrawnych i cytrusowych. Danie w takiej konfiguracji może również bardzo atrakcyjnie prezentować się na talerzu.

W przypadku szczupaka musimy pamiętać, że jego mięso nie jest tak delikatne jak np. łososia, o dorszu nawet nie wspominając. Cokolwiek więc ze szczupakiem nie robimy, musimy dać mu trochę czasu, aby stał się miękki. W przypadku smażenia i duszenia 15 minut będzie rozsądnym minimum. Plusem jest natomiast to, że szczupak jest chudą rybą, więc nie musimy się zżymać z powodu smażenia go w nawet znacznej ilości tłuszczu, którym z wyboru jest najczęściej masło. Stosujemy je w połączeniu ze szczupakiem bardzo często, a w daniu poniżej trafia również do sosu. Przygotowanie tego ostatniego zaczynamy od zrobienia „szybkiej” zasmażki z 1 łyżki masła i tyleż samo pszennej mąki. I tych ilości się trzymajmy – zwiększenie porcji zasmażki bardzo łatwo doprowadzi do tego, że sos zetnie nam się nawet na konsystencję budyniu. Wprawdzie ma on być nieco zagęszczony, jednakże bez przesady.




Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem

Smażony szczupak podany z doskonałym słodko-kwaśnym sosem winnym oraz bukietem kolorowych warzyw. Łatwe i szybkie, ale oryginalne i z nutą wykwintności.

Składniki (dla 2 osób)

Szczupak i warzywa

  1. 600g szczupaka w dzwonkach
  2. 1 średnia / 2 małe marchewki (180g)
  3. 1 średnia biała cebula (120g)
  4. 1 średnia czerwona cebula (120g)
  5. 2 łodygi selera naciowego (100g)
  6. mąka pszenna
  7. masło
  8. oliwa
  9. 1 płaska łyżeczka kolendry
  10. 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu
  11. 2 łyżki soku z cytryny
  12. sól

Sos winny

  1. 1 łyżka masła
  2. 1 łyżka mąki pszennej
  3. 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina
  4. 1 płaska łyżeczka imbiru
  5. 50g suszonych śliwek
  6. ok. 10 łyżeczek cukru

Instrukcje

  1. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (pół)talarki. Cebule obieramy i również kroimy w półtalarki, ale nieco szersze. Seler naciowy kroimy w cienkie poprzeczne paski, a śliwki na niewielkie kawałeczki. Dzwonka szczupaka posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Kolendrę i kolorowy pieprz lekko rozbijamy w moździerzu.
  2. W niewielkim rondlu na małym ogniu roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Przesmażamy powoli przez ok. 1 minutę często mieszając (uwaga, aby nie przypalić!). Dodajemy wino, imbir, cukier i śliwki. Gotujemy powoli przez 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zmniejszyć nieco objętość oraz zgęstnieć.
  3. W głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy marchewkę, cebulę i seler i podsmażamy intensywnie przez 2-3 minuty mieszając. Dodajemy sól, pieprz kolorowy, kolendrę oraz odrobinę wody, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Dusimy przez kolejne 5 minut.
  4. Na osobnej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 czubate łyżki masła oraz nieco oliwy. Kawałki szczupaka obsypujemy mąką i od razu wkładamy na patelnię. Smażymy przez 15 minut, ze wszystkich stron do zarumienienia, po kilku minutach zmniejszając jednak nieco ogień. Patelnię warto na pewien czas przykryć.
  5. Szczupaka podajemy od razu z warzywami i sosem (które w razie potrzeby lekko podgrzewamy).

Pokrewne inspiracje

  1. Szczupak po prowansalsku
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Dodaj komentarz

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: