Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem

Pisaliśmy już kiedyś jak w prosty sposób przyrządzić w piekarniku szczupaka „po prowansalsku”. Dzisiaj spróbujemy czegoś nieco innego i szczupaka usmażymy. Poniższy przepis ma wprawdzie więcej składników niż poprzedni, ale nie jest wiele trudniejszy w przygotowaniu, które w dodatku zajmie mniej czasu. Oferuje przy tym więcej smaków – doskonały słodko-kwaśny sos winny oraz kompozycję warzyw, w których również przewija się połączenie smaków słodkich oraz bardziej wytrawnych i cytrusowych. Danie w takiej konfiguracji może również bardzo atrakcyjnie prezentować się na talerzu.
W przypadku szczupaka musimy pamiętać, że jego mięso nie jest tak delikatne jak np. łososia, o dorszu nawet nie wspominając. Cokolwiek więc ze szczupakiem nie robimy, musimy dać mu trochę czasu, aby stał się miękki. W przypadku smażenia i duszenia 15 minut będzie rozsądnym minimum. Plusem jest natomiast to, że szczupak jest chudą rybą, więc nie musimy się zżymać z powodu smażenia go w nawet znacznej ilości tłuszczu, którym z wyboru jest najczęściej masło. Stosujemy je w połączeniu ze szczupakiem bardzo często, a w daniu poniżej trafia również do sosu. Przygotowanie tego ostatniego zaczynamy od zrobienia „szybkiej” zasmażki z 1 łyżki masła i tyleż samo pszennej mąki. I tych ilości się trzymajmy – zwiększenie porcji zasmażki bardzo łatwo doprowadzi do tego, że sos zetnie nam się nawet na konsystencję budyniu. Wprawdzie ma on być nieco zagęszczony, jednakże bez przesady.

Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem

Składniki (dla 2 osób)
Szczupak i warzywa
- 600g szczupaka w dzwonkach
- 1 średnia / 2 małe marchewki (180g)
- 1 średnia biała cebula (120g)
- 1 średnia czerwona cebula (120g)
- 2 łodygi selera naciowego (100g)
- mąka pszenna
- masło
- oliwa
- 1 płaska łyżeczka kolendry
- 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Sos winny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- 50g suszonych śliwek
- ok. 10 łyżeczek cukru
Instrukcje
- Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (pół)talarki. Cebule obieramy i również kroimy w półtalarki, ale nieco szersze. Seler naciowy kroimy w cienkie poprzeczne paski, a śliwki na niewielkie kawałeczki. Dzwonka szczupaka posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Kolendrę i kolorowy pieprz lekko rozbijamy w moździerzu.
- W niewielkim rondlu na małym ogniu roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Przesmażamy powoli przez ok. 1 minutę często mieszając (uwaga, aby nie przypalić!). Dodajemy wino, imbir, cukier i śliwki. Gotujemy powoli przez 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zmniejszyć nieco objętość oraz zgęstnieć.
- W głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy marchewkę, cebulę i seler i podsmażamy intensywnie przez 2-3 minuty mieszając. Dodajemy sól, pieprz kolorowy, kolendrę oraz odrobinę wody, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Dusimy przez kolejne 5 minut.
- Na osobnej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 czubate łyżki masła oraz nieco oliwy. Kawałki szczupaka obsypujemy mąką i od razu wkładamy na patelnię. Smażymy przez 15 minut, ze wszystkich stron do zarumienienia, po kilku minutach zmniejszając jednak nieco ogień. Patelnię warto na pewien czas przykryć.
- Szczupaka podajemy od razu z warzywami i sosem (które w razie potrzeby lekko podgrzewamy).
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Składniki sosu
- Pokrojone warzywa
- Warzywa podsmażamy, następnie dusimy
- Przygotowanie sosu
- Szczupaka smażymy ok. 15 minut
- Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem