Sałatki i surówki
Terminy sałatki i surówki są w gruncie rzeczy pojemne znaczeniowo, zwykle jednak rozumiemy przez nie dania zawierające dużą ilość raczej grubo krojonych warzyw, surowych („surówki”), gotowanych lub konserwowych, podawanych zwykle na zimno jako przystawki i dodatki. Kategoria sałatek jest przy tym znacznie bardziej zróżnicowana i obejmuje również dania z dodatkiem mięsa, zwykle chudego i lekkostrawnego.
Sałatka z holenderskiego matjasa na buraczkach
Sałatka z holenderskiego matjasa z fasolką
Sałatka z czerwonej kapusty i wędzonego kurczaka
Przepis dla osób, które co prawda wegetarianami nie są, ale lubią duże ilości rozmaitych warzyw. Jakkolwiek bowiem jednym z najważniejszych s...
Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)
Sałatka ziemniaczana w wersji przypisywanej zwykle kuchni południowo-niemieckiej i austriackiej, czyli, mówiąc krótko, Kartoffelsalat. Nie ma...
Egzotyczna sałatka z mango i avocado
Poniżej propozycja czegoś lekkiego i zdrowego, a zarazem bardzo uniwersalnego. Sałatka przyrządzona z mango i/lub avocado, pomidorów, czerwon...
Sałatka z łososia z orzechami włoskimi
Za oknem upalna pogoda, proponujemy więc coś lekkiego i zdrowego na gorące lato. A przy tym bardzo oryginalnego, nie tylko w smaku, czym może...
Sałata z pomidorami i ogórkiem
Sałatka nicejska
Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem
- 1 of 2
- 1
- 2
- Następne »