Sałatka z czerwonej kapusty i wędzonego kurczaka
To przepis dla osób, które co prawda wegetarianami nie są, ale lubią duże ilości rozmaitych warzyw. Jakkolwiek bowiem jednym z najważniejszych składników jest wędzony kurczak, to jednak ilościowo zdecydowanie przeważają produkty roślinne – „tytułowa” czerwona kapusta, ale też pomidory, kukurydza, papryka, cebula, zielone oliwki… Wychodzi tego sporo, a przy tym sałatka, wprawdzie dość lekka, jest całkiem sycąca. Dlatego można się nią naprawdę najeść – z doświadczenia wiem, że nie raz z powodzeniem zastąpiła mi taki czy inny posiłek.
Największa „magia” w jej przygotowaniu dotyczy czerwonej kapusty. Surowa jest twarda, więc musimy ją lekko podgotować we wrzątku z dodatkiem soli i octu. Ten ostatni jest oczywiście potrzebny, aby nadać kapuście koloru. Jednak nie gotujemy długo, co najwyżej 15 minut, tak aby pozostała jędrna i al dente. Poza tym przygotowanie sałatki sprowadza się praktycznie do pokrojenia i wymieszania składników. Choć trzeba przyznać, ze tego krojenia może być całkiem sporo i zajmie to chwilkę czasu, efekt wart jest wysiłku – nie spotkałem jeszcze osoby, której ta sałatka nie smakowała 🙂
Sałatka z czerwonej kapusty i wędzonego kurczaka
Składniki
- 400g czerwonej kapusty
- 400g wędzonej piersi kurczaka
- 75g zielonych oliwek
- 150g kukurydzy konserwowej
- 1 średnia czerwona papryka (250g)
- 2 średnie pomidory (250g)
- 1 nieduża czerwona cebula (120g)
- 2-3 łyżki octu
- kilka łyżek oliwy
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
Instrukcje
- Z czerwonej kapusty usuwamy twardy głąb, ewentualnie też zewnętrzne liście jeśli nie wyglądają dobrze. Kroimy dość grubo w kostkę/paski (2-3cm). W międzyczasie zagotowujemy 1,5 litra wody z dodatkiem łyżeczki soli. Gdy zacznie wrzeć, dolewamy również 2-3 łyżki octu i wrzucamy kapustę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut – aby kapusta zmiękła, ale pozostała lekko ale dente. Odcedzamy ją i pozwalamy nieco przestygnąć.
- Z piersi kurczaka usuwamy skórę; mięso kroimy w 2cm kostkę. Oliwki dzielimy wzdłużnie na pół, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą (7-8mm) kostkę. Pomidory kroimy wzdłużnie na grube plasterki; pozostawiamy skórkę, ale usuwamy ewentualny nadmiar łyka.
- Wszystkie składniki mieszamy stopniowo w dużej (głębokiej) misie, przesypując je do smaku solą i pieprzem oraz dolewając kilka łyżek oliwy.
- Wymieszaną sałatkę przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. Podajemy schłodzoną.