Sałatka z salami

Sałatka z salami

To danie, ze względu na swoje składniki, z których najważniejsze to salami, papryka i pomidory – jest w pewnym sensie „zimną wersją” prezentowanej wcześniej potrawki warzywnej z salami. Choć nieco bardziej pracochłonna w wykonaniu, prezentowana sałatka jest jednak nawet smaczniejsza i bardziej efektowna wizualnie od swojego „gorącego” pobratymca. Z racji raczej umiarkowanej zawartości mięsa i tłuszczu jest to całkiem lekkie i zdrowe danie. Nadaje się przy tym doskonale zarówno na codzienną przekąskę, jak i atrakcyjną przystawkę dla gości o praktycznie każdej porze roku i na niemal każdą okazję.




Sałatka z salami

To danie, ze względu na swoje składniki, z których najważniejsze to salami, papryka i pomidory – jest „zimną wersją” węgierskiej potrawki warzywnej z salami.

Składniki (na 4 porcje)

  1. 180g ulubionego salami krojonego w cienkie plasterki (łatwo dostępne w sklepach)
  2. 3 nieduże kolorowe papryki (zielona, czerwona i żółta)
  3. 2 średniej wielkości jędrne pomidory
  4. 1 średniej wielkości czerwona cebula
  5. kilka rzodkiewek
  6. 2 ząbki czosnku
  7. kilka łyżek soku z cytryny
  8. 1 łyżka siekanego szczypiorku
  9. 1 łyżeczka soli
  10. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  11. 2 łyżki oliwy

Instrukcje

  1. Plasterki salami rozdzielamy od siebie jeden po drugim i kroimy na połówki – kolejność tych czynności wybieramy tak, aby było nam najwygodniej – zależy to od właściwości posiadanego salami. W przypadku tego ze zdjęcia najpierw rozkrajam plasterki na pół jednym „zbiorowym” cięciem, a następnie odseparowuję od siebie gotowe już połówki.

  2. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na paski o szerokości 1 cm i o długości połowy wysokości papryki.

  3. Pomidory ze skórką kroimy na 12 części każdy (najpierw na ćwiartki, a każdą z nich jeszcze na 3 mniejsze części). Przy okazji usuwamy ewentualny nadmiar łykowatych części.

  4. Cebulę dokładnie obieramy i kroimy na wąskie półtalarki o szerokości ok. 2-3 mm. Rozdzielamy na pojedyncze źdźbła i mieszamy je z sokiem z cytryny, aby nabrały pełniejszej barwy.

  5. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Rzodkiewkę kroimy w niewielką kostkę.

  6. W dużej misce mieszamy ze sobą grubo krojone składniki - paprykę, pomidory oraz cebulę, dodając jednocześnie sól i pieprz. Następnie dodajemy w kilku partiach salami skrapiając całość oliwą. Salami należy dokładnie wymieszać z innymi składnikami w razie potrzeby rozdzielając od siebie poszczególne dość delikatne plasterki. Oliwa zapobiegnie ich ponownemu przyleganiu do siebie.

  7. Dodajemy składniki drobno pocięte - czosnek, rzodkiewkę i szczypiorek, po czym raz jeszcze dokładnie mieszamy całość. Sałatkę najlepiej odstawić na minimum pół godziny do lodówki, aby poszczególne smaki i aromaty dobrze się ze sobą połączyły.

Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska.
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: