Sałatka z salami

To danie, ze względu na swoje składniki, z których najważniejsze to salami, papryka i pomidory – jest w pewnym sensie „zimną wersją” prezentowanej wcześniej potrawki warzywnej z salami. Choć nieco bardziej pracochłonna w wykonaniu, prezentowana sałatka jest jednak nawet smaczniejsza i bardziej efektowna wizualnie od swojego „gorącego” pobratymca. Z racji raczej umiarkowanej zawartości mięsa i tłuszczu jest to całkiem lekkie i zdrowe danie. Nadaje się przy tym doskonale zarówno na codzienną przekąskę, jak i atrakcyjną przystawkę dla gości o praktycznie każdej porze roku i na niemal każdą okazję.

Sałatka z salami

Składniki (na 4 porcje)
- 180g ulubionego salami krojonego w cienkie plasterki (łatwo dostępne w sklepach)
- 3 nieduże kolorowe papryki (zielona, czerwona i żółta)
- 2 średniej wielkości jędrne pomidory
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- kilka rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek soku z cytryny
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 2 łyżki oliwy
Instrukcje
Plasterki salami rozdzielamy od siebie jeden po drugim i kroimy na połówki – kolejność tych czynności wybieramy tak, aby było nam najwygodniej – zależy to od właściwości posiadanego salami. W przypadku tego ze zdjęcia najpierw rozkrajam plasterki na pół jednym „zbiorowym” cięciem, a następnie odseparowuję od siebie gotowe już połówki.
Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na paski o szerokości 1 cm i o długości połowy wysokości papryki.
Pomidory ze skórką kroimy na 12 części każdy (najpierw na ćwiartki, a każdą z nich jeszcze na 3 mniejsze części). Przy okazji usuwamy ewentualny nadmiar łykowatych części.
Cebulę dokładnie obieramy i kroimy na wąskie półtalarki o szerokości ok. 2-3 mm. Rozdzielamy na pojedyncze źdźbła i mieszamy je z sokiem z cytryny, aby nabrały pełniejszej barwy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Rzodkiewkę kroimy w niewielką kostkę.
W dużej misce mieszamy ze sobą grubo krojone składniki - paprykę, pomidory oraz cebulę, dodając jednocześnie sól i pieprz. Następnie dodajemy w kilku partiach salami skrapiając całość oliwą. Salami należy dokładnie wymieszać z innymi składnikami w razie potrzeby rozdzielając od siebie poszczególne dość delikatne plasterki. Oliwa zapobiegnie ich ponownemu przyleganiu do siebie.
Dodajemy składniki drobno pocięte - czosnek, rzodkiewkę i szczypiorek, po czym raz jeszcze dokładnie mieszamy całość. Sałatkę najlepiej odstawić na minimum pół godziny do lodówki, aby poszczególne smaki i aromaty dobrze się ze sobą połączyły.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa i salami przed wymieszaniem
- Składniki łączymy ze sobą w misce
- Węgierska sałatka z salami
Komentarze (1)