Sałatka z kurczakiem i szparagami

Sałatka z kurczakiem i szparagami

Ta nietrudna w przygotowaniu sałatka może znaleźć zastosowanie zarówno jako przystawka jak i samodzielna przekąska na śniadanie czy kolację. Lekka, ale zarazem dość pożywna, łączy zarówno łagodne w smaku szparagi czy mięso z kurczaka z bardziej wyrazistą szalotką i wprost ostrym chili. Zwłaszcza ilość tego ostatniego powinniśmy dobrać z niejaką ostrożnością.




Sałatka z kurczakiem i szparagami

Łatwa w przygotowaniu sałatka z kurczakiem może znaleźć zastosowanie jako pożywna przystawka lub samodzielna przekąska o niemal dowolnej porze dnia.

Składniki (na 2 porcje)

  1. 1 duży filet z kurczaka (300g)
  2. 200g białych szparagów z zalewy
  3. 200g zielonych szparagów z zalewy
  4. 1 nieduża czerwona papryka (200g)
  5. 1 puszka kukurydzy konserwowej
  6. garść zielonych oliwek
  7. kilka łyżek oliwy
  8. czarny pieprz świeżo mielony
  9. sól
  10. 2-3 szalotki
  11. 1 mała papryczka chili lub jej kawałek – stosownie do upodobań

Instrukcje

  1. Z mięsa kurczaka usuwamy błonki, chrząstki i inne niepożądane elementy. Płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w niezbyt dużą kostkę o boku ok. 2cm, lekko solimy i pozostawiamy na kilka(naście) minut.
  2. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią mięso. Smażymy intensywnie przez 3-4 minuty ze wszystkim stron. Na zewnątrz mięso powinno się zrumienić, natomiast w środku pozostać soczyste.
  3. Szparagi odsączamy z zalewy i tniemy na kawałki o długości 2-3 cm. Na wszelki wypadek upewniamy się, że zwłaszcza te zielone nie mają zdrewniałych końcówek.
  4. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Odsączone oliwki rozcinamy na pół. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Chili rozcinamy i usuwamy nasiona, również drobno siekamy.
  5. Warzywa i podsmażonego kurczaka wkładamy do dużej misy. Dokładnie mieszamy ze sobą dodając również nieco oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Przed podaniem pozostawiamy sałatkę do odstania przez co najmniej pół godziny, w razie potrzeby w lodówce.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: