Polędwica wieprzowa w sosie z kurkami

Polędwica wieprzowa w sosie z kurkami

Z jednej strony istnieje wiele sposobów na potrawę nazywaną zwykle polędwiczkami w sosie kurkowym lub podobnie. Mięso jest smażone, duszone, zapiekane, z sosem przyrządzanym jednocześnie w jednym garnku lub całkiem osobno. Z drugiej jednak strony, większość przepisów jest do siebie jednak podobna. Większość oprócz tytułowych składników zawiera jeszcze śmietanę oraz dość podstawowe przyprawy. Zwykle też polędwica krojona jest na mniejsze części – paski, medaliony, itp.

Przepis poniżej trzyma wprawdzie większość tego „standardu”, ale ma kilka nieco bardziej oryginalnych cech. Po pierwsze, nie kroję mięsa już na wstępie na plastry czy wręcz bardzo drobne kawałki. Polędwicę w miarę możliwości duszę w całości, zaś dalszego podziału dokonuję ewentualnie dopiero na potrzeby jej podania. Oczywiście polędwica z kurkami w formie potrawki również może być bardzo smaczna, ale jest to tak delikatne mięso, że nie trzeba kroić go w drobne kawałki, aby szybko i sprawnie znalazło się na naszym talerzu. W typowych warunkach nie ma w gruncie rzeczy czegoś takiego jak twarda polędwica wieprzowa nawet w stanie surowym. Dlatego duszona nawet tylko przez kilkanaście minut w większym kawałku po uprzednim intensywnym obsmażeniu będzie miękka, soczysta i apetyczna wewnątrz, aczkolwiek już nie surowa. Długie duszenie niepotrzebnie ją wysusza.

Niekoniecznie standardowe jest również połączenie przypraw składające się z gałki muszkatołowej, estragonu i jałowca. Choć nie jest ono może szczególnie odkrywcze w potrawie zawierającej jednocześnie delikatne mięso, leśne grzyby oraz słodką śmietanę, to jednak nie jest też powszechnie stosowane w przypadku polędwiczek w sosie kurkowym.

To stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ale pamiętajmy o przynajmniej dwóch sprawach. Po pierwsze, jak niemal zawsze w przypadku leśnych grzybów, dokładnie je wypłuczmy w zimnej wodzie. Piasek szczękający między zębami to jedna z najgorszych rzeczy jakie mogłyby nam się przydarzyć. Po drugie, uważajmy bardzo z solą, zwłaszcza jeśli używamy bulionu z kostki. Zawiera on często sporo soli sam w sobie. Ponieważ sosu nie ma zbyt dużo, więc bardzo łatwo go przesolić. Z tego powodu nie dolewajmy też zbyt wiele bulionu i przygotujmy go z kostki w dokładnie takich proporcjach, w jakich rzeczywiście zaleca to producent. W razie czego możemy na koniec po prostu dosolić sos.

Polędwica z kurkami może teoretycznie stanowić zupełnie samodzielne danie, ale często podaje się ją z jakimiś dodatkami. Do polędwicy wg przepisu poniżej proponujemy pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem.




Polędwica wieprzowa w sosie z kurkami

Delikatna i soczysta polędwica wieprzowa z sosem kurkowym. Oryginalny przepis wydobywający z mięsa maksimum smaku i atrakcyjnego wyglądu.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 500g polędwicy wieprzowej
  2. 250g kurek (mogą być mrożone)
  3. 150 ml słodkiej śmietany 18%
  4. 125 ml bulionu
  5. 1 średnia cebula (150g)
  6. 2 łyżki masła
  7. 1 łyżka oliwy
  8. szczypta soli (patrz uwagi)
  9. szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  10. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  11. 1 płaska łyżeczka estragonu
  12. 6-8 suszonych owoców jałowca

Instrukcje

  1. Polędwicę oczyszczamy z błonek i ewentualnych innych niepożądanych elementów. Dla wygody możemy ją podzielić na 2 równe części. Nacieramy pieprzem, uprzednio dokładnie roztartym w moździerzu jałowcem oraz ewentualnie niewielką ilością soli. Pozostawiamy na kilkanaście minut.
  2. Kurki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy. Duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, wykładamy na nie polędwiczkę. Obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez ok. 4 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy z patelni i na chwilę odkładamy na bok.
  4. Na patelnię wrzucamy cebulę, a po około minucie również kurki. Smażymy dość intensywnie przez 3-4 minuty często mieszając.
  5. Grzyby i cebulę zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy z powrotem polędwicę, wraz z wszelkim sokiem jaki ewentualnie z niej wyciekł. Przestawiamy patelnię na mały ogień i przykrywamy. Dusimy dosyć powoli przez 10-12 minut (patrz uwagi) w połowie tego czasu odwracając mięso na drugą stronę, po czym polędwicę wyjmujemy z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce, koniecznie pod przykryciem, aby nie wyschła.
  6. Zwiększamy ogień i redukujemy sos tak, by stał się możliwie gęsty. Na koniec dodajemy śmietanę, estragon oraz gałkę muszkatołową – podgrzewamy przez chwilę do temperatury bliskiej wrzeniu dokładnie mieszając, ale już nie gotujemy.
  7. Polędwicę podajemy na ciepło z sosem kurkowym i ewentualnie wybranym dodatkiem.

Uwagi

  1. Czas duszenia polędwicy jest podany orientacyjnie. Polędwica będzie dobra w momencie, gdy po głębokim nakłuciu szpikulcem w środkowej części wypłynie z niej niewielka ilość przezroczystego płynu, a po przyciśnięciu np. widelcem mięso będzie wciąż lekko elastyczne. Jeśli po nakłuciu płyn przestaje wypływać, to znaczy, że czas duszenia staje się zbyt długi.
  2. Bądźmy ostrożni dodając sól, zwłaszcza jeśli wykorzystujemy bulion z kostki, gdyż zawiera on jej dość dużo. W razie potrzeby możemy już na końcu dosolić sos.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: