Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami

Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami

Karp „lubi” towarzystwo rozmaitych korzennych warzyw, masła, a także smaków kwaśnych i cytrusów. Podobnież i koper włoski (fenkuł) dobrze czuje się w winie, cytrusach, maśle czy winie. Pokazywaliśmy to już swego czasu przy okazji przepisu na kotlety schabowe z koprem włoskim, gdzie fenkuł i pomarańcze odgrywały jedne z głównych ról. Stąd, warto połączyć z fenkułem i pomarańczami również karpia. Dosypiemy nawet nieco cukru, więc można powiedzieć, że będzie to karp na „słodko-kwaśno”. A żeby było jeszcze ciekawiej, użyjemy kopru włoskiego w aż 3 różnych postaciach: bulwy, nasion i naci. Nasiona kopru obok kolorowego pieprzu i owoców kolendry w dużej mierze odpowiadają za bardzo charakterystyczny i wyrazisty smak i aromat dania.

Podane z odrobiną staranności może też wyjątkowo atrakcyjnie wyglądać. Złocista skórka ryby oraz kontrast pomarańczy z jasno zielonymi listkami fenkułu są bardzo miłe dla oka i zachęcają do jedzenia. Chociaż w naszym kraju karp kojarzy się głównie z wigilią Bożego Narodzenia, jest to potrawa jak najbardziej całoroczna, a z racji atrakcyjnego wyglądu i szczególnego smaku doskonale pasuje też do naszych przepisów na „kolację we dwoje”.

Przepis luźno inspirowany innym o takie samej nazwie znalezionym w książce Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska.




Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami

Pięknie wyglądający rumiany karp podany z sosem fenkułowo-cebulowym i świeżą pomarańczą. Wyjątkowo efektowne danie na co dzień i na szczególne okazje.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 500g karpia (najlepiej w formie przepołowionych dzwonek)
  2. 1 duża bulwa kopru włoskiego (400g)
  3. 1 duża cebula (150g+)
  4. 1 średnia słodka pomarańcza (350g)
  5. 125ml (pół)wytrawnego białego wina
  6. 125ml soku z pomarańczy
  7. 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu
  8. 1 płaska łyżeczka owoców kolendry
  9. 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  10. 1 łyżeczka soli
  11. 3 łyżeczki cukru
  12. 2 łyżki masła
  13. kilka łyżek oliwy
  14. mąka pszenna

Instrukcje

  1. Z bulwy kopru usuwamy łodyżki (zachowując zielone listki do dekoracji), rozcinamy wzdłużnie na pół i wycinamy łykowatą część u dołu. Kroimy w cienkie (2-3mm) półtalarki. Cebulę obieramy i również kroimy w półtalarki, ale nieco szersze. Pomarańczę obieramy i kroimy miąższ w cienkie i wąskie plasterki. Kolorowy pieprz i kolendrę rozbijamy częściowo w moździerzu; nasiona kopru miażdżymy natomiast na proszek.
  2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną bulwę kopru i smażymy niezbyt intensywnie przez 3-4 minuty często mieszając. Dodajemy cebulę i nadal mieszając podsmażamy kolejne 2-3 minuty.
  3. Zalewamy winem i sokiem pomarańczowym. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kolendrę oraz kolorowy pieprz. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy powoli do miękkości (20-25 minut), w międzyczasie dodając sól i cukier do smaku. Pod koniec zdejmujemy przykrycie, aby płyn odparował, a na sam koniec zagęszczamy sos łyżką masła.
  4. Kawałki karpia dokładnie płuczemy zimną wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Od strony mięsa nacieramy solą oraz nasionami kopru włoskiego i pozostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.
  5. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła oraz 2-3 łyżki oliwy. Gdy tłuszcz zacznie wrzeć, układamy na nim kawałki ryby, które bezpośrednio przed tym posypujemy mąką. Smażymy krótko, 2-3 minuty, ale intensywnie i ze wszystkich stron, aby „zamknąć” mięso i zarumienić skórę.
  6. Obsmażonego karpia wkładamy od razu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy pod przykryciem, zwykle 8-12 minut zależnie od grubości i rozmiaru kawałków ryby.
  7. Karpia podajemy od razu z sosem z kopru i cebuli oraz z pokrojoną pomarańczą.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Dodaj komentarz

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: