Pieczone żeberka a la ratatouille

Ratatouille to oczywiście potrawa wegetariańska. Na pewno znajdzie ona zresztą swoje miejsce na naszym blogu. W praktyce jednak charakterystyczny jej zestaw warzyw – papryka, pomidory, cukinia, bakłażan i cebula – są w różny sposób łączone z mięsem w różnej formie i różnych rodzajów. Pieczonym, duszonym, grillowanym, zarówno drobiowym jak i wieprzowym. Dzisiaj proponujemy połączenie z żeberkami wieprzowymi. Pomijając niuans związany z czasem pieczenia (patrz porady) potrawa jest łatwa i mało czasochłonna w przygotowaniu, a pozyskanie składników, jeśli podjęte z 1 czy 2 dniowym wyprzedzeniem, nie powinno stanowić większego problemu. Dlatego polecamy to zdrowe i bardzo smaczne danie zarówno osobom „małoczasowym” jak i z niewielkim doświadczeniem w kuchni.

Pieczone żeberka a la ratatouille

Składniki (dla 4 osób)
- 1-1,2kg żeberek wieprzowych
- 1 średni bakłażan (400g)
- 1 średnia cukinia (400g)
- 2 nieduże pomidory (250g)
- 2 średnie cebule (250g)
- 2 główki czosnku
- 3 średnie kolorowe papryki (600g)
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 2 łyżeczki soli do potrawy + 2 łyżeczki do obróbki bakłażana
Instrukcje
- Przygotowanie potrawy zaczynamy z pewnym wyprzedzeniem od bakłażana. Kroimy go w poprzek w plastry o grubości ok. 2 cm. Większe plastry dzielimy dodatkowo na pół. Następnie dość obficie solimy i pozostawiamy na sitku na ok. 30 minut – zgodnie z naszymi poradami jak przygotować bakłażana. Na koniec spłukujemy zimną wodą z soli i soku.
- Żeberka kroimy na 6-8 kawałków. Płuczemy dokładnie pod zimną wodą po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy połową soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
- Cukinię obieramy ze skóry i tniemy w poprzek na plasterki o grubości ok. 2 cm. Cebulę obieramy i tniemy na ćwiartki. Pomidora tniemy na ćwiartki – pozostawiając skórę, jednak usuwając ewentualny nadmiar łykowatych części. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie dzielimy na dość dużą kostkę o boku ok. 4 cm. Główki czosnku kroimy bardzo ostrożnie na pół w poprzek ząbków (patrz zdjęcia).
- Dość dużą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Kawałki mięsa obsmażamy z wszystkich stron przez 10 minut, aż do zarumienienia. Jeśli żeberka nie są wyjątkowo chude, nie używamy w tym celu dodatkowego tłuszczu.
- Na dnie brytfanny układamy żeberka i czosnek, następnie pozostałe warzywa oprócz pomidorów – częściowo je ze sobą mieszając oraz posypując solą, pieprzem i ziołami (bakłażana już nie solimy). Nie dodajemy jeszcze pomidorów, więc pozostawmy dla nich odrobinę przypraw.
- Brytfannę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Całość pieczemy do miękkości mięsa, zwykle przez 90-100 minut (termoobieg), przy czym 30 minut przed końcem dodajemy posypane resztą przypraw pomidory.
- Gotowe żeberka podajemy na ciepło razem z warzywami.
Uwagi
- Pewien „haczyk” tego dania tkwi w fakcie, że łączy ze sobą wymagające dość długiej obróbki termicznej żeberka wieprzowe z warzywami, które stają się miękkie dużo szybciej. To właśnie dlatego kawałki mięsa nie powinny być zbyt duże i kładziemy je na dno brytfanny. Również ich wstępne smażenie ma na celu nie tylko „zamknięcie” mięsa (aby pozostało soczyste w środku), ale również wydłużenie jego obróbki cieplnej. Z kolei najbardziej miękkie w tym towarzystwie pomidory są dodawane najpóźniej.
- Żeberka a la ratatouille - składniki
- Pokrojone warzywa
- Mięso podsmażamy na patelni
- Pierwsza warstwa - mięso + czosnek
- Druga warstwa - pozostałe warzywa