Bakłażan

Bakłażan

Bakłażan to smaczne i zdrowe warzywo łatwo dostępne w handlu detalicznym. Jego przygotowanie od spożycia nie jest trudne i występuje jako składnik wielu dań, zarówno mięsnych jak i wegetariańskich, zwłaszcza pochodzenia śródziemnomorskiego. Świetnie nadaje się również na grilla w sezonie letnim. Dlatego możecie spodziewać się, że nieraz zagości on także w przepisach z naszego bloga. Mimo wszystko jest kilka istotnych niuansów, o których trzeba po prostu pamiętać i uwzględnić je podczas kupowania i przyrządzania tego warzywa.

Kupujemy bakłażana

Warto wybierać warzywa o niezbyt dużej masie – ok. 350-400 g – gdyż na tej podstawie możemy domniemywać, że są młode i delikatne. Powinny być również sprężyste w dotyku, błyszczące i koloru fioletowo-czarnego. Jeśli warzywo ma miejsca mocno zmiękczone i nieelastyczne, skórka jest pofałdowana, albo też w rejonie szypułki widać szaro-brązowe plamy – powinno to od razu zdyskwalifikować taki egzemplarz.

Wstępne przygotowanie do spożycia

Bakłażan bywa gorzkawy w smaku, można jednak łatwo pozbyć się tego problemu. Bakłażana kroimy różnie, zależnie od docelowej potrawy, ale zwykle są to plastry o grubości ok. 2 cm lub kilkucentymetrowa kostka. Jakkolwiek nie zostałby on jednak pokrojony i bez względu na to jak chcemy go ostatecznie przyrządzić, najpierw posypujemy pokrojone warzywo dość obficie solą (2-3 łyżeczki na jednego bakłażana), po czym odstawiamy na sitku na co najmniej 30 minut, a nawet godzinę. Po upływie tego czasu, przez który warzywo puści pewną ilość ciemnego soku, dokładnie płuczemy bakłażana w zimnej wodzie, co pozwoli również usunąć nadmiar soli. Jeśli ma być smażony, osuszmy go również papierowym ręcznikiem. Nie musimy go już również dodatkowo solić, gdyż wchłonął część soli z etapu wstępnej obróbki.

Bakłażan - pokrojony i posolony

Bakłażan – pokrojony i posolony

Smażenie bakłażana

Bakłażan, podobnie jak cukinia, ma skłonność do szybkiego wchłaniania tłuszczu. To zwykle nie jest pożądane zjawisko. Dlatego smażmy go na niewielkiej ilości tłuszczu – w przypadku średnich rozmiarów bakłażana 2 łyżki oliwy powinny w zupełności wystarczyć. Co więcej, początkowa faza smażenia powinna być bardzo intensywna i obejmować wszystkie niepokryte skórką kawałki warzywa. Mogą się one nawet lekko zarumienić. Dzięki szybkiemu ścięciu się zewnętrznej warstwy warzywo zostanie „zamknięte” przed wchłanianiem nadmiaru tłuszczu. Potem możemy zmniejszyć intensywność smażenia.

Grillowanie bakłażana

Bakłażana grillujemy zwykle w plastrach używając do tego albo tradycyjnego rusztu, albo patelni grillowej. Możemy zrobić to zarówno „na sucho”, jak i z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Wybór można pozostawić upodobaniom czytelników oraz uzależnić go od specyfiki konkretnej potrawy. Ja osobiście grilluję „na sucho” na patelni, zaś w przypadku grilla ogrodowego lub piekarnika z funkcją grillowania traktuję najpierw plastry bakłażana bardzo cienką warstwą oliwy. W tym ostatnim celu najlepiej będzie użyć specjalnego silikonowego pędzelka, który można kupić w sklepach z wyposażeniem kuchennym. Takie postępowanie uzasadniam faktem, że w przypadku tradycyjnego grillowania obróbka termiczna jest mniej intensywna niż na patelni, a przez to dłuższa i rodząca ryzyko pewnego przesuszenia warzywa.

Czas obróbki termicznej

Zależy on od wielu okoliczności, generalnie jednak w przypadku bakłażana jest on względnie krótki. Nie warto nadmiernie „rozgotowywać” warzywa, gdyż może stracić swoje właściwości smakowe, odżywcze i estetyczne. Smażone lub grillowane na patelni może być gotowe już nawet po 5 minutach, a grillowane tradycyjnie po 10-15. Jeśli bakłażana dusimy lub pieczemy, to zwykle czasy rzędu odpowiednio 30 i 90 minut są aż za długie.

Dodaj komentarz

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: