Peperonata

Jak sama nazwa mówi, peperonatę robi się z papryki. Jakkolwiek dodaje się również pomidory, cebulę, czosnek i przyprawy, to przede wszystkim papryka nadaje sens, smak i wygląd tej potrawie. I teoretycznie można by na tym skończyć opowieść, bo tak przygotowana peperonata jest po prostu daniem samym w sobie. W praktyce jednak możemy zastosować ją jako bazę lub dodatek do innych potraw, w tym mięsnych – tak jak zrobiliśmy my w naszym kurczaku peperonata. Wszystko to nasuwa oczywiste i całkiem słuszne skojarzenia z francuskim ratatouille czy węgierskim leczo.
Dziś jednak skupiamy się na peperonacie w „czystej” postaci. Jako taką najlepiej chyba podać ją z pieczywem. Najlepiej mieszanym, a jeszcze lepiej mieszanym z nasionami dyni – te ostatnie dobrze komponują się z aromatem świeżego oregano, które osobiście dodaję do peperonaty w dość słusznej dawce. W ostateczności, jeśli ktoś tak lubi, można też jednak „po francusku” – z zapiekaną nad tosterem lub w piekarniku bagietką.
To lekkie, zdrowe, bardzo dobrze wyglądające i łatwe w przygotowaniu danie z szeroko dostępnych składników, które można podać zwłaszcza na obiad lub kolację. Jeśli dodatkowo dysponujecie patelnią z dobrą nieprzywierającą powłoką i podczas ostatniego etapu powolnego duszenia warzyw postawicie ją na naprawdę małym ogniu, możecie wówczas nie robić z potrawą nic więcej oprócz odliczenia 20 minut i podania – spełnia ona wówczas również nasze kryteria „przepisu na szybki obiad”.

Peperonata

Składniki (dla 2 osób)
- 1 średnia czerwona papryka (250g)
- 1 średnia żółta papryka
- 1 średnia zielona papryka
- 1 średnia cebula (150g)
- 2 ząbki czosnku
- pęczek świeżego oregano
- 1 puszka pomidorów z puszki (400g)
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
Instrukcje
- Papryki rozkrajamy wzdłużnie na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy poprzecznie w paski o szerokości ok. 1 cm. Ząbki czosnku obieramy i kroimy każdy na kilka mniejszych kawałków. Cebulę obieramy, dzielimy wzdłużnie na pół, następnie kroimy na półtalarki o szerokości kilku milimetrów. 2/3 oregano (dolną część) bardzo drobno siekamy.
- Na głębokiej dość dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu 3 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia przez 1-2 minuty często mieszając.
- Do cebuli dodajemy partiami pokrojoną paprykę, mieszając ze sobą składniki. Chwilę podsmażamy i zalewamy pomidorami. Wszystkie składniki podgrzewamy przez ok. 5 minut, często mieszając i dodając sól, pieprz i oregano.
- Przestawiamy patelnię na mały ogień i dusimy warzywa bardzo powoli pod przykryciem przez 20 minut, od czasu od czasu lekko wstrząsając lub mieszając.
- Podajemy na ciepło z mieszanym pieczywem i resztą grubo pociętego świeżego oregano.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa
- Najpierw podsmażamy cebulę i czosnek
- Następnie dodajemy paprykę
- Potem pomidory i przyprawy
- Peperonata
Komentarze (1)