Penne z bakłażanem i pomidorkami

Penne z bakłażanem i pomidorkami

Mające swój rodowód w kuchni włoskiej różnego rodzaju połączenia makaronów, bakłażana (ew. cukinii) i pomidorów są obecnie bardzo popularne. Poniżej prezentujemy jeden z wariantów, który miałem przyjemność „testować” przez dobrych kilka lat, więc to przepis dobrze sprawdzony. To danie proste, lekkie i zdrowe oraz dobrze wyglądające, które niewielkim nakładem czasu i pracy można przyrządzić o każdej porze dnia.

W tego rodzaju kompozycjach bardzo często stosuje się właśnie makaron typu skośno cięte rurki (penne) i wydaje się on nadawać do tego najlepiej. Nie jest wszakże powiedziane, że nie można wykorzystać makaronu innego rodzaju, który akurat jest pod ręką. Zamiast pomidorków koktajlowych można użyć zwykłych pomidorów – ja jednak wolę koktajlowe m.in. ze względów dekoracyjnych. Zamiast świeżej bazylii można ewentualnie użyć suszonej, ale nie wygląda to już tak dobrze.




Penne z bakłażanem i pomidorkami

Lekka, zdrowa i sprawdzona kompozycja makaronu penne, bakłażana i pomidorów z dodatkiem parmezanu i świeżej bazylii. Łatwe i szybkie danie na każdą porę dnia i roku.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 1 średni bakłażan (ok. 350g)
  2. 150g pomidorków koktajlowych
  3. garść świeżych liści bazylii
  4. 1-2 ząbki czosnku
  5. 3 łyżki oliwy
  6. sól
  7. kilka łyżek tartego parmezanu do podania

Instrukcje

  1. Bakłażana kroimy w dość dużą ok. 3cm kostkę i sprawiamy wg naszych porad jak przygotować bakłażana. Pomidorki kroimy wzdłużnie na połówki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Garść bazylii drobno tniemy pozostawiając kilka listków do dekoracji.
  2. Na nieco głębszej patelni na silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy kawałki bakłażana i smażymy przez ok. 2 minuty często mieszając. Przestawiamy patelnię na bardzo mały ogień, przykrywamy, następnie powoli dusimy bakłażana przez 7-8 minut czasami przerzucając lub mieszając kawałki.
  3. W międzyczasie na osobnej patelni na dużym ogniu rozgrzewamy kolejną łyżkę oliwy. Wrzucamy na nią pomidorki i czosnek. Smażymy intensywnie przez nie więcej niż 2 minuty często mieszając. Dodajemy do uduszonego bakłażana i mieszamy.
  4. W międzyczasie gotujemy również makaron – z uwzględnieniem zaleceń producenta, w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, al dente lub odrobinę bardziej miękko.
  5. Makaron odsączamy z wody i gorący niezwłocznie dodajemy do bakłażana i pomidorków. Dodajemy również 1 lub 2 łyżki siekanej bazylii i bardzo dokładnie wszystko ze sobą mieszamy.
  6. Podajemy od razu na ciepło, osobno z parmezanem , aby każdy mógł go dodać ile zechce.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: