Jajka sadzone z quinoą i kurkami (grzybami leśnymi)

Poniżej prezentujemy kolejną potrawę dla miłośników jajek w różnych postaciach. Tym razem będą to jajka sadzone z nieco bardziej oryginalnymi dodatkami. Pierwszym z nich są grzyby – bazowo kurki, jednak możecie użyć również innych leśnych grzybów jakie akurat macie pod ręką lub szczególnie lubicie. Ponieważ z powodzeniem można użyć grzybów mrożonych, danie to nadaje się do przygotowywania przez cały rok. Jeśli się Wam spodoba, spróbujcie również naszej jajecznicy z kurkami i szpinakiem.
Ciekawszym składnikiem jest jednak pochodząca z Ameryki Południowej quinoa, czyli komosa ryżowa. Konkretnie jej nasiona, które w postaci dostępnej w sklepach zwykle określamy mianem kaszy. To nadal mało znane u nas zboże i nie wszędzie można ją kupić, ale warto nadrobić zaległości. Quinoa jest nie tylko oryginalna w smaku i łatwa w przygotowaniu, ale również zdrowa. Dodatkowo nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny. Na chwilę obecną najłatwiej kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością, w supermarketach z nieco wyższej półki oraz w internecie.
Finalnie otrzymujemy bardzo łatwe w przygotowaniu i dietetyczne danie, które nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na lekki posiłek o innych porach dnia.

Jajka sadzone z quinoą i kurkami (grzybami leśnymi)

Składniki (dla 2 osób)
- 2 duże (L) jajka
- 75g kaszy quinoa
- 100g kurek lub innych leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych)
- 1/2 średniej cebuli (75g)
- sól (ok. 1 płaskiej łyżeczki)
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 4 łyżki oliwy
Instrukcje
- Kurki lub inne grzyby dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Większe sztuki dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno kroimy/siekamy.
- Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Podsmażamy na niej grzyby przez ok. 2 minuty często mieszając. Zmniejszamy ogień do średniego i dodajemy cebulę. Smażymy kolejne 2 minuty nadal mieszając i dodając nieco soli.
- Przestawiamy patelnię na mały ogień i dolewamy odrobinę wody. Grzyby i cebulę dusimy bardzo powoli przez ok. 6 minut od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie przygotowujemy quinoę. Płuczemy ją dokładnie na gęstym sitku w zimnej wodzie, po czym gotujemy powoli pod przykryciem w wodzie o objętości 2-3 razy większej niż objętość kaszy, z dodatkiem szczypty soli, przez ok. 10 minut, co pewien czas mieszając. Kaszę gotujemy do miękkości tak, aby wchłonęła całą wodę, ale uważajmy, by jej nie rozgotować.
- Quinoę dodajemy do grzybów i cebuli. Dokładnie mieszamy i dodajemy nieco pieprzu. Pozostawiamy na chwilę w cieple.
- W międzyczasie sadzimy 2 jajka na odrobinie oliwy zgodnie z naszymi poradami. Solimy je raczej pod koniec.
- Sadzone jajka podajemy niezwłocznie na kaszy z grzybami, posypując szczyptą mielonego pieprzu.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojona cebula i grzyby
- Grzyby dusimu z cebulą i mieszamy z kaszą
- Jajka sadzone z quinoą i kurkami