Grillowany łosoś po tajsku

Grillowany łosoś po tajsku

Do łososia podchodziliśmy już na wiele sposobów i dzisiejszy na pewno nie jest ostatnim. Tym razem spróbujemy czegoś w klimacie kuchni tajskiej – do grillowanego łososia podamy sałatkę z orzechami nerkowca i jabłkiem, a całość dopełnimy karmelowo-limonkowym sosem oraz świeżą natką kolendry. Technicznie rzecz biorąc przyrządziliśmy tę potrawę w kuchni na patelni grillowej, ale jeśli macie odpowiednie zaplecze – w szczególności jeśli posiadacie grill węglowy w przydomowym ogrodzie – można go z powodzeniem przyrządzić ją bardziej tradycyjny sposób.

Technikę grillowania łososia, na patelni czy grillu, omawialiśmy już wiele razy. Nie będzie więc niespodzianek: 7-8 minut od strony mięsa i tyle samo po odwróceniu na skórę, którą na koniec z łatwością zdejmujemy. Efektem będzie chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku mięso.

Kluczowym dodatkiem jest karmelowy sos z brązowego cukru, soku z limonki oraz sosu rybnego i imbiru. Ma on bardzo intensywny smak, który przy pierwszym spróbowaniu może wydawać się co najmniej przytłaczający. Nie należy się jednak tym przerażać. W razie czego można ratować się zwiększając proporcję cukru, ale raczej nie będzie to konieczne, gdyż objętościowo sosu nie ma dużo i po dodaniu go do sałatki oraz polaniu nim łososia bardzo dobrze skomponuje się z tymi składnikami.

Potrawa jest dość prosta i nie wymagająca wyszukanych składników, ale przy tym bardzo oryginalna i całkiem dobrze wygląda. Dlatego będzie doskonałą opcją zarówno jeśli chcemy zjeść coś niebanalnego na co dzień, jak i wówczas, gdy okoliczności wymagają podania czegoś bardziej efektownego.




Grillowany łosoś po tajsku

Prosty i szybki w przyrządzeniu, ale zarazem bardzo oryginalny i efektowny łosoś w stylu kuchni tajskiej. Doskonały zarówno z patelni jak i ogrodowego grilla.

Składniki

  1. 2 kawałki filetowanego łososia po ok. 200g
  2. 1 średnie jabłko (180g)
  3. 1 nieduża czerwona cebula (120g)
  4. 100g orzechów nerkowca
  5. 2 limonki
  6. 70g brązowego cukru (ok. 15 łyżeczek)
  7. 1 płaska łyżeczka imbiru
  8. 3 łyżki sosu rybnego
  9. 1 płaska łyżeczka soli
  10. 2 łyżki oliwy
  11. świeża natka kolendry

Instrukcje

  1. Na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy suchą patelnię. Wrzucamy orzechy nerkowca i prażymy przez ok. 8 minut często je podrzucając. Powinny zbrązowieć, ale należy uważać, by ich nie przypalić.
  2. Z limonek wyciskamy sok. Pozostawiamy go ok. 2 łyżek, a resztę wlewamy do niewielkiego rondla. Wsypujemy brązowy cukier, imbir oraz wlewamy sos rybny. Podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia mieszając cukier aż się rozpuści. Następnie powoli gotujemy przez kilka minut, czasami mieszając, aż cukier skarmelizuje, a sos stanie się gęsty (powinno pozostać ok. 1/2 początkowej objętości).
  3. Łososia lekko solimy i pozostawiamy na kilka(naście) minut. Na patelni grillowej na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Łososia kładziemy najpierw mięsem do dołu i grillujemy przez 7-8 minut czasami lekko poruszając. Przekładamy na drugą stroną i grillujemy przez kolejne 7-8 minut. Z gotowej ryby zdejmujemy skórę.
  4. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie (2-3mm) półtalarki, które rozkładamy a pojedyncze piórka i skrapiamy resztą soku z limonki, aby nabrały pełniejszej barwy. Jabłko kroimy w niezbyt grube (7-8) słupki, razem ze skórką, ale bez gniazda nasiennego. Bierzemy pęczek kolendry i grubo ją siekamy.
  5. Orzechy, jabłko, cebulę i kolendrę mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy część sosu – w razie potrzeby podgrzewając go, jeśli po przestudzeniu stał się zbyt gęsty.
  6. Łososia podajemy od razu z sałatką oraz resztą sosu.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Dodaj komentarz

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: