Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką

Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką

W dzisiejszym przepisie będą 2 „tematy przewodnie”. Grilli i koper włoski (fenkuł). Wziąwszy pod uwagę, że w kalendarzu zima, to pierwsze może się wydawać cokolwiek oderwane od rzeczywistości. Ale nie chodzi nawet o to, że zima jest głównie w kalendarzu, a za oknem przez większość czasu dodatnie temperatury. Raczej o to, że takiego kurczaka możemy bez problemu przyrządzić o dowolnej porze roku na patelni grillowej. Właściwie taki jest bazowy zamysł na to danie, gdyż grillowanie na tzw. łonie przyrody najczęściej nie pozwoli nam na przyrządzenie duszonych warzyw – chyba, że grillujemy np. w przydomowym ogrodzie, wówczas to co innego. Nie mniej jednak tą potrawą przypomnimy sobie „smak lata” w dowolnej chwili, niezależnie od aktualnej aury i tego jakie mamy dostępne warunki do grillowania.

Wracamy również do fenkułu. Pojawiał się już u nas jako dodatek do schabu czy karpia, dzisiaj pokażemy go jako idealny dodatek do grillowanego białego mięsa. Koper włoski to w naszym kraju nadal jakby nieco egzotyczne warzywo i wiele osób nie bardzo wie co z nim zrobić. Ale nie ma w nim niczego „magicznego”, to po prostu jedno z wielu warzyw mogących ubogacić naszą dietę. Mówiliśmy już, że pasuje doskonale do cytrusów, ale równie dobrze łączy się np. z papryką czy niektórymi warzywami korzennymi – zwłaszcza cebulą czy selerem.

Ponieważ to łagodne w smaku warzywo, warto przyprawić go czymś bardziej wyrazistym. Często stosuje się w tym celu kolorowy pieprz. Delikatnie pikantny będzie również kurczak, gdyż do marynaty dodamy szczyptę chili. W zależności od upodobań możemy zresztą manipulować ostrością marynaty i dodać chili więcej niż w przepisie (ale ostrożnie!). Co do samego kurczaka, to jest on równie łatwy do grillowania na patelni co na grillu ogrodowym. Jeśli jednak pamiętacie o tym z przepisów na tradycyjnego grilla, musimy uważać, aby mięsa nie przesuszyć. Grillujemy je na względnie mocno rozgrzanej patelni, więc 3-4 minuty na stronę powinno w zupełności wystarczyć. Mięso, w końcu przecież zamarynowane przez dłuższy czas, zdąży zrobić się miękkie, ale pozostanie nadal soczyste.

Poniższy przepis wykorzystuje kolorową paprykę również po to, aby nadać daniu atrakcyjnej formy wizualnej. Jest ono również niezwykle proste w przygotowaniu, a gdyby nie potrzeba kilkugodzinnego marynowania filetu z kurczaka, byłby to idealny „przepis na szybki obiad”. Dlatego warto go spróbować przy pierwszej okazji, gdy tylko napotkacie w sklepie dorodną bulwę fenkułu 🙂




Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką

Grillowany filet z kurczaka, którego możemy przyrządzać okrągły rok na patelni! Podajemy z idealnymi do takiego mięsa kolorowymi warzywami.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 2 średnie filety z kurczaka (po 250g)
  2. 1 duża bulwa kopru włoskiego (400g)
  3. 1 mała czerwona papryka (200g)
  4. 1 mała zielona papryka (200g)
  5. 1 średnia cebula (150g)
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 3-4 łyżki oliwy
  8. 1 płaska łyżeczka soli
  9. 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu

Marynata

  1. 8 łyżek oliwy
  2. 2 łyżki octu balsamicznego
  3. 1 płaska łyżeczka tymianku
  4. szczypta (ok. 1/8 łyżeczki) mielonego chili (pieprzu cayenne)
  5. 1 płaska łyżeczka soli

Instrukcje

  1. Z filetów z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki, błonki czy pozostałości tłuszczu. Oddzielamy polędwiczki, a pozostałą część kroimy płasko na 2 cieńsze plastry tam, gdzie filet jest najgrubszy. Powstałe w ten sposób kawałki lekko rozbijamy tłuczkiem.
  2. Marynatę przygotowujemy poprzez dokładne zmieszanie w misce jej składników. Mięso zanurzamy w marynacie i wkładamy pod przykryciem do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
  3. Z kopru usuwamy łodyżki i rozkrajamy go wzdłużnie na pół. Płuczemy w zimnej wodzie i usuwamy zdrewniałe łyko u podstawy. Kroimy w cienkie (3-4mm) półtalarki. Cebulę obieramy i również kroimy w półtalarki, jednak szersze. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski o grubości ok. 5-8mm. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i siekamy. Kolorowy pieprz rozbijamy lekko w moździerzu.
  4. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wkładamy fenkuł i podsmażamy przez 3-4 minuty, czasami mieszając. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze chwilę nadal mieszając.
  5. Przestawiamy patelnię na mały ogień. Dodajemy paprykę, kolorowy pieprz oraz solimy (ok. 1 płaskiej łyżeczki). Podlewamy odrobiną wody i przykrywamy. Dusimy powoli do miękkości (ale nie rozgotowania!) warzyw, zwykle ok. 15 minut. Czasami mieszamy, ew. dodajemy jeszcze nieco wody.
  6. Gdy warzywa będą zbliżały się do miękkości, rozgrzewamy na sucho patelnię grillową – na dość silnym (ale bez przesady) ogniu. Wyjęte z marynaty mięso kładziemy na gorącą patelnię. Grillujemy przez 3-4 minuty po jednej stronie, odwracamy i grillujemy tak samo długo po drugiej.
  7. Kurczaka podajemy od razu z warzywami.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Dodaj komentarz

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: