Golonka w piwie

Golonka w piwie to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów przygotowania tego mięsa. Dlatego chociaż nie zamierzamy poprzestać na tylko jednym przepisie, od niego właśnie zaczynamy wprowadzenie golonki na naszego bloga. A nie może jej zabraknąć, bo golonka w ogólności to obok schabowego jedno z najpopularniejszych spotykanych na polskich stołach dań. Dzisiaj będzie więc tradycyjnie, smacznie, kolorowo i… niekoniecznie zdrowo.
Przygotowanie tej potrawy nie jest szczególnie trudne, chociaż może okazać się pracochłonne. Zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę, że zachęcamy do podawania go z duszoną kapustą oraz pieczonymi ziemniakami – szczególnie na przygotowanie pierwszego z tych dodatków potrzeba zdecydowanie dłuższej chwili. Uważamy jednak, że właśnie w takim towarzystwie golonka w piwie i warzywach korzennych będzie smakowała najlepiej. To oczywiście jest kwestią gustu i zapewne niektórzy z Was poprzestaną na przykład na skonsumowaniu jej z dodatkiem chrzanu czy musztardy – które są tu oczywiście jak najbardziej trafione i do rzeczy.

Golonka w piwie

Składniki (dla 2 osób)
- 2 niezbyt duże golonki (po 450g)
- 2 średnie marchewki (300g)
- 300g korzenia selera
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- 500ml piwa
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
Instrukcje
- Golonki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem nacinamy skórę „w kratkę” co kilka centymetrów. Golonki nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wkładamy do niego golonkę w otwartym naczyniu. Zapiekamy przez ok. 20 minut odwracając na drugą stronę 1 lub 2 razy.
- W międzyczasie obieramy cebulę, marchewkę i seler. Cebulę kroimy wzdłużnie na 8 części. Marchewkę kroimy w krążki o grubości ok. 5 mm. Seler kroimy w kilkucentymetrowe słupki o grubości ok. 5 mm.
- Golonkę przekładamy do brytfanny. Dookoła układamy warzywa przekładając je natką pietruszki oraz zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zalewamy 500 ml piwa.
- Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Dusimy/pieczemy do miękkości mięsa przez ok. 90 minut, w międzyczasie odwracając mięso kilka razy na drugą stronę.
- Golonkę podajemy na ciepło z warzywami oraz pieczonymi ziemniakami i/lub duszoną kapustą.
- Składniki wyjściowe
- Golonkę nacieramy przyprawami
- Po odstaniu umieszczamy na 20 min. w piekarniku
- Pokrojone warzywa
- Golonka i warzywa zalane piwem gotowe do duszenia
- Gotowa golonka w piwie
- Golonka w piwie z ziemniakami i kapustą
Komentarze (3)