Golonka pieczona z warzywami

Prezentowaliśmy już przepis na dość tradycyjną golonkę w piwie serwowaną z duszoną kapustą kiszoną oraz pieczonymi ziemniakami. Dzisiaj chcielibyśmy jednak zaprezentować golonkę na sposób może nieco mniej znany nad Wisłą, ale za to duży szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Upieczemy ją bowiem we włoszczyźnie i z pomidorami w jednym garnku. Na koniec znajdzie się w nim kompletna potrawa, która przez zdecydowaną większość czasu „robiła się sama” i nie wymaga już innych dodatków. Choć nie będzie od rzeczy podać taką golonkę np. z tartym chrzanem.
Zwolenników mięsa pieczonego z taką lub podobną mieszanką warzyw może zainteresować również nasza karkówka pieczona z warzywami w rękawie.

Golonka pieczona z warzywami
2015-04-20 12:41:23

Popularna golonka upieczona w niekoniecznie tradycyjnym zestawie warzyw. Jednogarnkowe, łatwe do przyrządzenia danie nawet dla tych miłośników golonki, którym brakuje czasu na gotowanie.
Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
- 2 niezbyt duże golonki (po ok. 500g)
- 2 średnie cebule (po ok. 150g)
- 2 średnie marchewki (300g)
- 500g średnich pomidorów
- 500g średnich ziemniaków
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 2 liście laurowe
Instrukcje
- Golonki dokładnie spłukujemy pod zimną wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę co kilka centymetrów ostrym nożem. Od strony mięsa nacieramy golonkę około połową soli i pieprzu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1cm. Cebulę obieramy i kroimy wzdłużnie w ćwiartki.
- Golonkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, bez przykrycia, na 20 minut. W połowie zapiekania odwracamy na drugą stronę.
- Golonkę przekładamy do brytfanny, układając ją pośrodku. Okładamy ją dookoła pietruszką i liśćmi laurowymi, które przykrywamy marchewką i cebulą. Dolewamy nieco wody i posypujemy warzywa połową pozostałej jeszcze soli i pieprzu.
- Golonkę z cebulą i marchewką wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 90 minut.
- W międzyczasie pomidory kroimy w ćwiartki pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości między 5 a 10 milimetrów, pamiętając aby zrobić to bezpośrednio przed dodaniem do potrawy lub o przechowywaniu ich w wodzie (inaczej ściemnieją).
- W połowie pieczenia (po 45 minutach) dodajemy ziemniaki i pomidory (te drugie u góry), przesypując je resztą soli i pieprzu. W razie potrzeby można dolać jeszcze nieco wody.
- Mięso podajemy na ciepło z warzywami i ewentualnie sosem z pieczenia.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Przyprawioną golonkę najpierw opiekamy
- Pokrojone warzywa
- Golonka i warzywa gotowe do pieczenia
- Golonka pieczona z warzywami
- Golonka pieczona z warzywami