Ekspresowa zupa fasolowa

Ekspresowa zupa fasolowa

Zupę fasolową zazwyczaj przyrządzam z fasoli suszonej, gdyż w takiej formie najbardziej mi smakuje. Po fasolę konserwową sięgam w dwóch przypadkach: jeśli mam problem z zakupem suszonej (zwłaszcza trudniej dostępnej fasoli czarnej lub czerwonej), albo gdy po prostu brak mi czasu na gotowanie.

I akurat to ostatnie ma w przypadku dzisiejszego przepisu kluczowe znaczenie. Jest to bowiem propozycja na naprawdę szybki obiad. Osobiście zdarzyło mi się zejść z przygotowaniem składnków i gotowaniem nawet poniżej 30 minut. Szybki nie oznacza jednak nudny czy gorszej jakości. Zwłaszcza, że zupę można podać na kilka sposobów. Po pierwsze, bez żadnych szczególnych dodatków, tak jak w przepisie. Po drugie, w towarzystwie krojonego ogórka kiszonego – wówczas będzie to swego rodzaju “fasolowa na kwaśno”. Po trzecie, można sposobem mojej babci: dodać odrobiny cukru i octu spirytusowego, aby uzyskać “fasolową na słodko-kwaśno”.

Jeśli komuś przepis wydaje się jednak za prosty i za szybki i nie jest do końca jest przekonany do receptury kojarzącej się z przysłowiową “zupą na gwoździu”, może jako bazy użyć gotowego rosołu lub bulionu (ale nie z kostki!). Co oczywiście  doda, a nie odejmie smaku, ale nie jest też konieczne.




Ekspresowa zupa fasolowa

Ekspresowa zupa fasolowa z białej fasoli konserwowej, czyli przepis na wyjątkowo szybki obiad. Do podania na kilka sposobów.

Składniki

  1. Żeberka wędzone lub kawałek innej wędzonki z kością (ok. 200g)
  2. Boczek wędzony (ok. 150g)
  3. 1,5 l wody
  4. 1 średnia cebula (150g)
  5. 250g ziemniaków
  6. 1 puszka białej fasoli konserwowej (400g z zalewą)
  7. 3 ząbki czosnku
  8. 1 łyżka suszonego majeranku
  9. 1 łyżka suszonego cząbru
  10. szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  11. sól do smaku

Do podania

  1. Ogórek kiszony lub cukier i ocet (patrz wprowadzenie do przepisu)

Instrukcje

  1. Żeberka (wędzonkę) zalej 1,5l wody i doprowadź do wrzenia.
  2. W międzyczasie pokrój w kostkę boczek i cebulę. Następnie wrzuć w wymienionej kolejności na gorącą patelnię, aby wytopić nieco boczek i zezłocić cebulkę. Gdy zacznie ona nabierać koloru, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę pilnując, aby nie przypalić .
  3. Zawartość patelni dodaj do wywaru, chwilę pogotuj.
  4. Pokrój w kostkę ziemniaki i również dodaj do wywaru wraz z fasolą i zalewą.
  5. Gotuj wszystko ok. 15 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania osól oraz dodaj cząber i majeranek.
  6. Podawaj z zależności od preferencji gości bez żadnych dodatków, na kwaśno z pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym, bądź też na słodko-kwaśno z odrobiną cukru i octu.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: