Ekspresowa zupa fasolowa
Zupę fasolową zazwyczaj przyrządzam z fasoli suszonej, gdyż w takiej formie najbardziej mi smakuje. Po fasolę konserwową sięgam w dwóch przypadkach: jeśli mam problem z zakupem suszonej (zwłaszcza trudniej dostępnej fasoli czarnej lub czerwonej), albo gdy po prostu brak mi czasu na gotowanie.
I akurat to ostatnie ma w przypadku dzisiejszego przepisu kluczowe znaczenie. Jest to bowiem propozycja na naprawdę szybki obiad. Osobiście zdarzyło mi się zejść z przygotowaniem składnków i gotowaniem nawet poniżej 30 minut. Szybki nie oznacza jednak nudny czy gorszej jakości. Zwłaszcza, że zupę można podać na kilka sposobów. Po pierwsze, bez żadnych szczególnych dodatków, tak jak w przepisie. Po drugie, w towarzystwie krojonego ogórka kiszonego – wówczas będzie to swego rodzaju “fasolowa na kwaśno”. Po trzecie, można sposobem mojej babci: dodać odrobiny cukru i octu spirytusowego, aby uzyskać “fasolową na słodko-kwaśno”.
Jeśli komuś przepis wydaje się jednak za prosty i za szybki i nie jest do końca jest przekonany do receptury kojarzącej się z przysłowiową “zupą na gwoździu”, może jako bazy użyć gotowego rosołu lub bulionu (ale nie z kostki!). Co oczywiście doda, a nie odejmie smaku, ale nie jest też konieczne.
Ekspresowa zupa fasolowa
Składniki
- Żeberka wędzone lub kawałek innej wędzonki z kością (ok. 200g)
- Boczek wędzony (ok. 150g)
- 1,5 l wody
- 1 średnia cebula (150g)
- 250g ziemniaków
- 1 puszka białej fasoli konserwowej (400g z zalewą)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego cząbru
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- sól do smaku
Do podania
- Ogórek kiszony lub cukier i ocet (patrz wprowadzenie do przepisu)
Instrukcje
- Żeberka (wędzonkę) zalej 1,5l wody i doprowadź do wrzenia.
- W międzyczasie pokrój w kostkę boczek i cebulę. Następnie wrzuć w wymienionej kolejności na gorącą patelnię, aby wytopić nieco boczek i zezłocić cebulkę. Gdy zacznie ona nabierać koloru, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę pilnując, aby nie przypalić .
- Zawartość patelni dodaj do wywaru, chwilę pogotuj.
- Pokrój w kostkę ziemniaki i również dodaj do wywaru wraz z fasolą i zalewą.
- Gotuj wszystko ok. 15 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania osól oraz dodaj cząber i majeranek.
- Podawaj z zależności od preferencji gości bez żadnych dodatków, na kwaśno z pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym, bądź też na słodko-kwaśno z odrobiną cukru i octu.