Duszony dorsz z warzywami korzennymi

Duszony dorsz z warzywami korzennymi

Chuda, krucha ryba z warzywami i odrobiną egzotycznego aromatu curry. Zaskakująco smaczna i efektowna potrawa zważywszy na prostotę i szybkość przyrządzenia oraz niewyszukane składniki. W ten sposób idealnie pasuje do naszych kryteriów przepisu na szybki obiad. Najlepiej przyrządzać ją z polędwiczek dorsza, które są teraz szeroko dostępne w postaci mrożonej. Mięso z polędwicy praktycznie nie zawiera bowiem ości i jest bardzo delikatne. Nie mniej jednak nie ma przeszkód, aby w ten sam sposób przyrządzić filety lub tuszki dorsza. Trzeba je co najwyżej podzielić wtedy na mniejsze kawałki.

Wbrew pozorom to również dość sycące danie, zwłaszcza jeśli podamy je z pieczywem. O ile ktoś nie jest wyjątkowo głodny, z 500g gramów ryby spokojnie przyrządzimy posiłek dla dwóch osób.

 




Duszony dorsz z warzywami korzennymi

Zaskakująco smaczna i efektowna potrawa pomimo prostoty i szybkości przyrządzenia oraz niewyszukanych składników. Idealna na szybki obiad.

Składniki na 2 porcje

  1. 500g dorsza – w formie wg uznania – filetów, dzwonek lub samych polędwiczek
  2. 2 średnie marchewki (250g)
  3. kawałek korzenia selera (200g)
  4. 100ml bulionu
  5. 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu
  6. 1 czubata łyżeczka curry
  7. 1 łyżeczka soli
  8. świeża i chrupiąca bułka / bagietka (opcjonalnie jako dodatek)

Instrukcje

  1. Dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, po czym obsypujemy ze wszystkich stron solą i zostawiamy na kilka(naście) minut.
  2. W międzyczasie dokładnie obieramy selera i marchewkę, a następnie ścieramy je na tarce na średnich „oczkach” - patrz zdjęcia.
  3. Starte warzywa wrzucamy do odpowiednio dużego teflonowego garnka lub głębokiej patelni. Podgrzewamy przez ok. 2 minuty na niezbyt dużym ogniu – mieszając i jednocześnie dodając biały pieprz i curry, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy.
  4. Dolewamy do warzyw bulion, przykrywamy naczynie i czekamy aż płyn się lekko zagotuje. Jeszcze raz mieszamy.

  5. Kawałki ryby kładziemy na warzywach i dusimy pod przykryciem przez 6-10 minut w zależności od wielkości, a zwłaszcza grubości kawałków. Przynajmniej raz odwracamy je na drugą stronę.
  6. Dorsza podajemy niezwłocznie razem z warzywami oraz świeżym i chrupkim pieczywem.

Pokrewne inspiracje

  1. Ryba po grecku
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: