Duszony dorsz z warzywami korzennymi

Chuda, krucha ryba z warzywami i odrobiną egzotycznego aromatu curry. Zaskakująco smaczna i efektowna potrawa zważywszy na prostotę i szybkość przyrządzenia oraz niewyszukane składniki. W ten sposób idealnie pasuje do naszych kryteriów przepisu na szybki obiad. Najlepiej przyrządzać ją z polędwiczek dorsza, które są teraz szeroko dostępne w postaci mrożonej. Mięso z polędwicy praktycznie nie zawiera bowiem ości i jest bardzo delikatne. Nie mniej jednak nie ma przeszkód, aby w ten sam sposób przyrządzić filety lub tuszki dorsza. Trzeba je co najwyżej podzielić wtedy na mniejsze kawałki.
Wbrew pozorom to również dość sycące danie, zwłaszcza jeśli podamy je z pieczywem. O ile ktoś nie jest wyjątkowo głodny, z 500g gramów ryby spokojnie przyrządzimy posiłek dla dwóch osób.

Duszony dorsz z warzywami korzennymi

Składniki na 2 porcje
- 500g dorsza – w formie wg uznania – filetów, dzwonek lub samych polędwiczek
- 2 średnie marchewki (250g)
- kawałek korzenia selera (200g)
- 100ml bulionu
- 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1 czubata łyżeczka curry
- 1 łyżeczka soli
- świeża i chrupiąca bułka / bagietka (opcjonalnie jako dodatek)
Instrukcje
- Dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, po czym obsypujemy ze wszystkich stron solą i zostawiamy na kilka(naście) minut.
- W międzyczasie dokładnie obieramy selera i marchewkę, a następnie ścieramy je na tarce na średnich „oczkach” - patrz zdjęcia.
- Starte warzywa wrzucamy do odpowiednio dużego teflonowego garnka lub głębokiej patelni. Podgrzewamy przez ok. 2 minuty na niezbyt dużym ogniu – mieszając i jednocześnie dodając biały pieprz i curry, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy.
- Dolewamy do warzyw bulion, przykrywamy naczynie i czekamy aż płyn się lekko zagotuje. Jeszcze raz mieszamy.
- Kawałki ryby kładziemy na warzywach i dusimy pod przykryciem przez 6-10 minut w zależności od wielkości, a zwłaszcza grubości kawałków. Przynajmniej raz odwracamy je na drugą stronę.
- Dorsza podajemy niezwłocznie razem z warzywami oraz świeżym i chrupkim pieczywem.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Tarta marchewka z selerem
- Duszenie warzyw i dorsza
- Duszony dorsz z warzywami korzennymi
Komentarze (1)