Chili con carne

Chili con carne oznacza tyle, to „chili z mięsem”. Tym ostatnim najczęściej jest wołowina. W amerykańskim angielskim potrawę tę określa się czasem krótko jako po prostu „chili”. Jest ona jednym z kolejnych klasyków kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Składa się zasadniczo z papryczek chili, wołowiny, pomidorów i fasoli, dodatkowo doprawiana jest czosnkiem czy kuminem (kminem rzymskim). Ta ostatnia przyprawa warta jest uwagi ze względu na jej bardzo intensywny i charakterystyczny aromat, więc jeśli zdecydujecie się jej użyć, nada potrawie swojej specyficznej, trudnej do pomylenia z czymś innym nuty. Możecie zamiast kuminu wykorzystać również często łączony z wołowiną kminek – ten ma jednak odmienny i mniej intensywny aromat, więc zapewne trzeba go będzie dodać więcej.
Uwagę zwracają też oczywiście papryczki chili – z racji ich ostrego smaku. Prawda jest taka, że chili con carne może być bardzo pikantną potrawą, ale wszystko zależy od upodobań. Sugerowana w przepisie „dawka” dwóch papryczek jest w rzeczywistości jak na taką ilość pozostałych składników bardzo umiarkowana, więc miłośnicy pikantnych smaków zapewne dodadzą ich od razu więcej.
Chili con carne podaje się często z tartym żółtym serem oraz tortilla chips (pot. nachos). Jako takie może z powodzeniem stanowić samodzielne, i to całkiem sycące danie. Może też jednak stanowić dodatek/składnik do przyrządzenia innych potraw (np. do wypełnienia buritos).

Chili con carne

Składniki (dla 2 osób)
- 400g mielonej wołowiny
- 1 duża lub 2 małe cebule (200g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 lub więcej papryczek chili (wg upodobań, ostrożnie!)
- 200g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej z zalewy)
- 200 ml bulionu wołowego (może być z kostki)
- 400g krojonych pomidorów w soku z puszki
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka startego kminu rzymskiego (patrz uwagi)
- sól do smaku (ok. 1 łyżeczki)
- 2-3 łyżki oliwy
Do podania i dekoracji
- tortilla chips (pot. nachos)
- tarty żółty ser
- kolorowe papryczki chili
Instrukcje
- Mieloną wołowinę dodatkowo siekamy nożem na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, podobnie jak papryczkę chili.
- Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę razem z czosnkiem i chili podsmażamy przez chwilę (ok. 2 minuty) do zeszklenia, często mieszając. Następnie dodajemy wołowinę i smażymy przez 8-10 minut, aż mięso się lekko zarumieni, nadal co pewien czas mieszając.
- Zawartość patelni zalewamy bulionem oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i kmin rzymski. Wszystko dokładnie mieszamy i przestawiamy patelnię na mały ogień. Dusimy powoli pod przykryciem do miękkości mięsa przez ok. 45 minut. W międzyczasie możemy dodać sól do smaku (ostrożnie, jest już w bulionie), a zdecydowana większość płynu powinna odparować.
- Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez ok. 10 minut.
Uwagi
- Kmin rzymski (kumin) ma bardzo charakterystyczny i niezwykle silny aromat, dlatego należy używać go dość ostrożnie. Można go również zastąpić często stosowanym do wołowiny kminkiem, który ma mniej intensywny, ale też jednak odmienny aromat.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone mięso i warzywa
- Najpierw podsmażamy cebulę, czosnek i chili...
- ...następnie również wołowinę
- Zalewamy pomidorami i bulionem, przyprawiamy
- Całość dusimy, na końcu dodając fasolę
- Chili con carne