Sosy i dipy

Istnieje nie dająca się chyba obliczyć ilość różnego rodzaju sosów, które albo aplikujemy bezpośrednio na potrawę, albo zanurzamy w nim niewielkie kawałki jedzenia (dipy). W tej kategorii umieszczamy głównie te sosy, które mają jakiś związek z przepisami zamieszczanymi na naszym blogu.

Sos tatarski

Sos tatarski

Bazujący na majonezie sos tatarski to znany w wielu kuchniach świata, szeroko stosowany dodatek. Podkreśla smak głównie zimnych dań i przystawek, zwłaszcza mięs...
Beszamel

Beszamel

Beszamel to jeden z sosów podstawowych wykorzystywanych zwłaszcza w kuchniach południowoeuropejskich, szczególnie francuskiej i włoskiej, jako dodatek do wielu ...
Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Przepisów na sos pomidorowy jest oczywiście wiele. Ten poniżej charakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szeroki...
Pesto

Pesto

Pesto to bardzo popularny dodatek w kuchni włoskiej. Najbardziej znane jest pesto genovese, przygotowywane z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i parmezanu. Is...
Majonez

Majonez

O majonezach dostępnych w sklepach rzadko można powiedzieć wiele dobrego. Nawet jeśli znajdziemy taki majonez produkowany przemysłowo, którego smak i wygląd nam...