Penne z bakłażanem i pomidorkami

Mające swój rodowód w kuchni włoskiej różnego rodzaju połączenia makaronów, bakłażana (ew. cukinii) i pomidorów są obecnie bardzo popularne. Poniżej prezentujemy jeden z wariantów, który miałem przyjemność „testować” przez dobrych kilka lat, więc to przepis dobrze sprawdzony. To danie proste, lekkie i zdrowe oraz dobrze wyglądające, które niewielkim nakładem czasu i pracy można przyrządzić o każdej porze dnia.
W tego rodzaju kompozycjach bardzo często stosuje się właśnie makaron typu skośno cięte rurki (penne) i wydaje się on nadawać do tego najlepiej. Nie jest wszakże powiedziane, że nie można wykorzystać makaronu innego rodzaju, który akurat jest pod ręką. Zamiast pomidorków koktajlowych można użyć zwykłych pomidorów – ja jednak wolę koktajlowe m.in. ze względów dekoracyjnych. Zamiast świeżej bazylii można ewentualnie użyć suszonej, ale nie wygląda to już tak dobrze.

Penne z bakłażanem i pomidorkami

Składniki (dla 2 osób)
- 1 średni bakłażan (ok. 350g)
- 150g pomidorków koktajlowych
- garść świeżych liści bazylii
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól
- kilka łyżek tartego parmezanu do podania
Instrukcje
- Bakłażana kroimy w dość dużą ok. 3cm kostkę i sprawiamy wg naszych porad jak przygotować bakłażana. Pomidorki kroimy wzdłużnie na połówki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Garść bazylii drobno tniemy pozostawiając kilka listków do dekoracji.
- Na nieco głębszej patelni na silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy kawałki bakłażana i smażymy przez ok. 2 minuty często mieszając. Przestawiamy patelnię na bardzo mały ogień, przykrywamy, następnie powoli dusimy bakłażana przez 7-8 minut czasami przerzucając lub mieszając kawałki.
- W międzyczasie na osobnej patelni na dużym ogniu rozgrzewamy kolejną łyżkę oliwy. Wrzucamy na nią pomidorki i czosnek. Smażymy intensywnie przez nie więcej niż 2 minuty często mieszając. Dodajemy do uduszonego bakłażana i mieszamy.
- W międzyczasie gotujemy również makaron – z uwzględnieniem zaleceń producenta, w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, al dente lub odrobinę bardziej miękko.
- Makaron odsączamy z wody i gorący niezwłocznie dodajemy do bakłażana i pomidorków. Dodajemy również 1 lub 2 łyżki siekanej bazylii i bardzo dokładnie wszystko ze sobą mieszamy.
- Podajemy od razu na ciepło, osobno z parmezanem , aby każdy mógł go dodać ile zechce.
- Składniki wyjściowe
- Bakłażana smażymi i dusimy
- Pomidory i czosnek podsmażamy
- Następnie dodajemy do bakłażana
- Warzywa i makaron razem
- Penne z bakłażanem i pomidorkami