Sałatka z holenderskiego matjasa na buraczkach

Tym razem bardzo ciekawa sałatka, której “twarzą” ponownie jest holenderski matjas. Składniki równiez i w tym wypadku nie wydają się być wyszukane, ale ich kombinacja jest bardzo znajoma: zakwaszone buraczki, jabłka, por i chrzan. Czyż różne konfiguracje tych składników nie są doskonale znane w polskiej kuchni? Oczywiście że tak! Jednak połączone dodatkowo z suszonymi pomidorami oraz matjasami tworzą wyjątkowo pyszną kombinację, doskonale podkreślającą smak tej szczególnej ryby.
Tak przygotowana sałatka może również doskonale wyglądać. Aby tak było, pamiętajmy, że buraki musimy koniecznie ugotować w całości w skórce. Dopiero ugotowane i wystudzone obieramy i bez nadmiernej zwłoki łączymy m.in. z octem. Dzięki niemy nabiora pełniejszego koloru. Jabłka wybieramy najlepiej w kolorze zielonym lub żółtym. Dodajemy je do sałatki od razu po pokrojeniu w kostkę, aby nie pojawiły się przebarwienia będące wynikiem kontaktu z powietrzem. Finalnie, do podania, udekorujmy też sałatkę dodatkową porcją cienko pokrojonego pora.
Czy do tej sałatki dodajemy sól? Można bowiem zauważyć, że przepis o niej milczy. Otóż nie jest konieczny dodatek soli, a pewną jej ilość zawierają już matjasy. W zasadzie to powinno wystarczyć.
Warto również zauważyć, że chociaż sałatka jest dość wytrawna, to jednak zawiera też smaki słodkie. Za słodycz odpowiadają oczywiście w pierwszej kolejności buraczki, ale jej udział możemy regulowąc również wyborem takiej lub innej odmiany jabłek – kwaśnych, słodkich, winnych, itp.

Sałatka z holenderskiego matjasa na buraczkach

Składniki (dla 2 osób)
- 2 matjasy holenderskie (200g)
- 1 średni burak (350g)
- 1 średnie zielone lub żółte jabłko (250g)
- kawałek środkowej części pora
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- 1 płaska łyżeczka tartego chrzanu - samodzielnie lub ze słoika
- 4-5 łyżek octu winnego
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- czarny pieprz świeżo mielony
Do podania
- lekkie pieczywo (opcjonalnie)
Instrukcje
- Buraki gotujemy w całości bez obierania, do miękkości, ale nie rozgotowując - zwykle ok. 2 godzin. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym obieramy i kroimy w maks. 1 cm kostkę.
- Pomidory kroimy w paski. Por rozkrajamy wzdłużnie na pół, dokładnie płuczemy, po czym kroimy poprzecznie w bardzo cienkie pasemka. Jabłka rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę podobnie jak buraki.
- Ocet, olej z pomiodorów oraz chrzan rozrabiamy ze sobą w naczyniu i od razu dodajemy do warzyw i owoców. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Pozostawiamy w tym stanie na 10-15 minut, po czym wykładamy na salaterki lub podobne naczynia.
- Ze śledzi usuwamy ogonki i kroimy je w poprzek na 2-3 cm kawałki. Układamy na sałatce, po czym posypujemy całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Od razu podajemy.