Burrito

Burrito to jedno z bardziej znanych meksykańskich dań. Technicznie sprowadza się do zawinięcia w tortillę jakiegoś rodzaju nadzienia, zwykle zawierającego mięso i warzywa. Istnieje jednak bardzo wiele szczegółowych wariantów burrito, w zależności chociażby od regionu czy indywidualnych upodobań. W praktyce bardzo popularne są rozmaite połączenia mielonego/siekanego mięsa i ryżu.
Nasz przepis może wyglądać trochę jak połączenie chili con carne ze smażonym meksykańskim ryżem. I nie jest to przypadek, bo z grubsza takie było nasze założenie. Przygotowanie nadzienia „w jednym garnku” bardzo ułatwia i przyspiesza całą procedurę. Burrito ogólnie jest dość praktyczną potrawą, nie wymagającą zwykle zbyt wiele czasu i siły do jej przygotowania. Wygodnie zawinięte w tortillę jest też łatwe do spożycia, nawet „na szybko” i bez pomocy jakichkolwiek przyporów w rodzaju talerzy i sztućców. Dlatego, będąc zarazem dość sycącym daniem, może być równie dobrze pełnowartościowym posiłkiem jak i przekąską „w biegu”. Innym przejawem praktyczności tego konkretnego przepisu jest również możliwość przygotowania zawczasu większej ilości nadzienia i potem stopniowego (porcjami) podgrzewania go i zawijania w tortille.

Burrito

Składniki (dla 4-6 osób)
Nadzienie
- 500g mielonej wołowiny
- 2 średnie czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili (lub więcej, zależnie od upodobań)
- 200g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej)
- 500ml bulionu wołowego (może być z kostki)
- 200g ryżu
- 800g krojonych pomidorów z puszki
- 3 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki startego kminu rzymskiego
- 3 czubate łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- oliwa
Do podania
- duże pszenne tortille
- tarty żółty ser
- sałata
Instrukcje
- Cebule i czosnek obieramy i dość drobno siekamy. Papryczki chili rozkrajamy, usuwamy nasiona i również dość drobno kroimy. Mięso, o ile nie jest drobno posiekane, dodatkowo rozdrabniamy (patrz zdjęcia).
- Na głębokiej patelni na średnio silnym ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Wrzucamy ryż i często mieszając smażymy tak długo, aż nabierze lekko brązowego koloru (ok. 5 minut). Wówczas przekładamy go do osobnego naczynia i odstawiamy na później.
- Do patelni dolewamy kilka dodatkowych łyżek oliwy, zwiększamy nieco ogień. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, czosnek i chili. Podsmażamy przez 2-3 minuty, po czym zaczynamy dodawać porcjami mięso. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i smażymy je przez ok. 10 minut.
- Dodajemy pomidory i część bulionu, przyprawiamy oregano, kminem rzymskim i czerwoną papryką. Patelnię przykrywamy, przestawiamy na raczej mały ogień i dusimy składniki przez 45 minut, czasami mieszając.
- Dodajemy z powrotem podsmażony ryż oraz pozostały bulion. Dusimy dalej, czasami mieszając, tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki (w razie potrzeby można dodać nieco gorącej wody lub więcej bulionu, ale nie powinno to być konieczne). W międzyczasie dosalamy do smaku, a kilka minut przed końcem duszenia dodajemy odsączoną czerwoną fasolę.
- Suchą dużą patelnię dość mocno rozgrzewamy. Kładziemy na niej tortille, dociskając nieco do powierzchni i podgrzewamy krótko do lekkiego zarumienia i aż staną się wiotkie. Na takie placki wykładamy liście sałaty, a na nie ciepłe nadzienie. Posypujemy startym żółtym serem i szczelnie zawijamy (zamykając/zakładając od dołu, ale nie od góry).
- Składniki wyjściowe
- Rozdrobione mięso i warzywa
- Zaczynamy od podsmażenia ryżu...
- ...a następnie cebuli, czosnku i chili
- Dodajemy mięso i je również smażymy
- Dodajemy pomidory i całość dusimy
- Bliżej końca dodajemy ryż i fasolę
- Burrito