Diabelskie żeberka inaczej

Diabelskie żeberka inaczej

Po internecie (i nie tylko) krąży wiele przepisów zatytułowanych „diabelskie żeberka”. Przyznam, że nie wnikałem skąd ta nazwa i czy taki pomysł na przyrządzenie żeberek ma jakieś jedno źródło pochodzenia. Faktem jest, że przepisy wykazują się sporym podobieństwem – zwykle są to pokrojone co 1-2 kostki paski żeberek zamarynowane na słodko-kwaśno, pieczone lub grillowane. Marynata często zawiera sos sojowy, keczup, ocet czy sos Worcestershire. Jest ona zwykle też dość pikantna, z wyraźnym dodatkiem chili – może stąd nazwa? Ponieważ jednak keczupu nie tylko nie lubię, ale zwyczajnie nie uznaję jego istnienia oraz nie jestem wielkim entuzjastą ani octu, ani sosu Worcestershire, nigdy mi specjalnie te przepisy „nie leżały”.

Stąd wzięła się moja własna interpretacja „diabelskich żeberek”. Nie będzie w nich ani keczupu, ani octu, ale znajdzie się np. miód i/lub syrop klonowy oraz sok z cytryny lub limonki. Osobiście preferuję nacisk na syrop klonowy, aniżeli miód oraz sok raczej z limonki, niż cytryny (przynajmniej jeśli chodzi o marynatę). Żeberka piekę i najczęściej podaję ze smażonym żółtym ryżem oraz lekką sałatką z pomidorami. Alternatywnie, innym doskonałym dodatkiem będzie nasza egzotyczna sałatka z mango i avocado.

Pomimo, że lista składników może nieco odstraszać swoją długością, nie ma na niej nic specjalnie wyszukanego, a przygotowanie takich żeberek jest w gruncie rzeczy bardzo proste. Sam często sięgam do tego przepisu w sytuacji, gdy nie mam czasu na gotowanie. Zmieszanie składników marynaty i włożenie do niej pokrojonych żeberek trudno nazwać czasochłonnym lub skomplikowanym. Następnie umieszczamy całość na kilka godzin w lodówce, kilka razy odwracając mięso na drugą stronę. W odpowiednim momencie wkładamy do piekarnika, w którym potrawa „robi się sama”. Przygotowanie smażonego ryżu, pokrojenie małych pomidorków czy zmieszanie oliwy z sokiem z cytryny i koperkiem też zajmują tylko chwilę.

W przepisie poniżej danie przygotowane jest jako kompletny, samodzielny posiłek. Jako taki jest on bardzo efektowny i pomimo nieszczególnego wyszukania składników pasuje na niejedną okazję z kategorii „ważnych”. Jednak takie żeberka pokrojone w sposób „co każdą kostkę” i podane z samą tylko lekką sałatką znajdują także zastosowanie jako imprezowa przystawka.




Diabelskie żeberka inaczej

Diabelskie żeberka inaczej – bez keczupu i octu, za to miodem, syropem klonowym oraz sokiem z limonki. Łatwe w przygotowaniu, delikatne, kruche, pyszne!

Składniki (dla 2 osób)

  1. 600g żeberek „pasków”

Marynata

  1. 1 płaska łyżeczka imbiru
  2. 1 łyżeczka mielonego kminku
  3. 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  4. 1 płaska łyżeczka mielonego chili (pieprzu cayenne)
  5. 1 płaska łyżeczka soli
  6. 3 łyżki miodu
  7. 5 łyżek syropu klonowego
  8. 4 łyżki sosu sojowego
  9. 4 łyżki oliwy
  10. 3 łyżki soku z limonki lub cytryny

Smażony ryż

  1. 125g ryżu
  2. 200ml bulionu warzywnego
  3. 1 łyżka sosu sojowego
  4. 1 łyżeczka kurkumy
  5. 3-4 łyżki oliwy

Sałatka

  1. 200 pomidorów koktajlowych
  2. duża garść mieszanki kolorowych sałat
  3. 4 łyżki oliwy
  4. 2 łyżki soku z cytryny
  5. 1 łyżeczka siekanego koperku

Instrukcje

  1. Żeberka kroimy co 2 kostki (można co 1), dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i obtaczamy w niej żeberka. Całość wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny, w międzyczasie przynajmniej raz zamieniając kawałki mięsa kolejnością i oblewając marynatą.
  2. Zamarynowane żeberka wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy częścią marynaty. Szczelnie przykrywamy naczynie (pokrywką lub folią aluminiową) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg).
  3. Żeberka pieczemy przez ok. 75 minut – powinny stać się miękkie i odchodzić już od kości. Następnie usuwamy przykrycie z naczynia, mięso oblewamy jeszcze dodatkową marynatą i dopiekamy bez przykrycia przez 10-15 minut, w połowie tego czasu odwracając mięso na drugą stronę.
  4. Ryż przygotowujemy zgodnie z naszym przepisem na smażony żółty ryż. Pomidory do sałatki kroimy na 2-4 mniejsze części. Mieszamy z sałatą. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem.
  5. Gotowe żeberka podajemy na ciepło z ryżem oraz sałatką, którą polewamy sosem cytrynowo-koperkowym.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: