Jajka sadzone na boczku w bułce

To prosty, ale bardzo ciekawy przepis. Ciekawy o tyle, że jajka sadzone przygotowujemy zwykle na płaskim naczyniu typu patelnia, które jest podgrzewane od spodu. Tymczasem tutaj, choć użyty przeze mnie tytuł tego przepisu jest w powszechnym użyciu, jajka są tak naprawdę… pieczone. Bułkę wypełnioną wszystkimi pozostałymi składnikami wkładamy bowiem do piekarnika na dobre 15-20 minut. Jakkolwiek przewrotne, wszystko to sprawia, że znakomita większość naszego popularnego wśród czytelników poradnika sadzenia jajek nie będzie miała tu większego zastosowania. Nie mniej jednak efekt końcowy nie odbiega specjalnie w smaku od typowych jajek sadzonych.
To danie typowo śniadaniowe w tym sensie, że jest to średnio kaloryczna i mało obciążająca dla organizmu przekąska, którą faktycznie da się przygotować w godzinach rannych bez wielkiego nakładu czasu i pracy. Wymaga co prawda odrobiny wprawy – nie przejmujcie się, jeśli za pierwszym razem nie „wyczujecie” rozmiaru bułki w stosunku do objętości składników i np. przeleje się wam jajko. Przy odrobinie praktyki następnym razem będziecie już w stanie przygotowywać takie bułki z sadzonym jajkiem „seryjnie” 🙂
Trzeba również wyczuć możliwości swojego piekarnika. Ja bułkę z jajkiem zapiekam przez nie więcej niż 20 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg) – raczej nie należy tego czasu przekraczać, aby nie spiec nadmiernie bułki i jej zawartości. Ale w innym piekarniku, albo jeśli ktoś preferuje mniej ścięte jajka, wystarczającym czasem może być np. 15 minut. Warto również wypróbować funkcję grilla/opiekacza działającego od góry jeżeli nasze urządzenie jest w nią wyposażone, ewentualnie zobaczyć co się stanie po zwiększeniu temperatury do 190-200 stopni.

Jajka sadzone na boczku w bułce

Składniki (dla 2 osób)
- 2 średniej wielkości (ok. 10 cm średnicy) lekkie pszenne bułki
- 2 duże (L) jajka
- 4-6 cienkich (1-2mm) plasterków boczku dopasowanych do rozmiaru bułek
- 1 nieduży pomidor
- 1 łyżka pokrojonych na paseczki suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżka grubo startego żółtego sera o mocniejszym smaku (gruyère, tylżycki, itp.)
- 1 płaska łyżeczka tymianku
Instrukcje
- Z bułek odcinamy wierzchy i drążymy wnętrza; powinny być zagłębione na 2-3 cm. Pozostawiamy jednak ok. 1 cm miąższu na obwodzie (patrz zdjęcia).
- Na dnie i bokach bułki układamy plasterki boczku tak, aby pokrywały jej wnętrze i wychodziły nieco na zewnątrz. Plasterki układamy wedle uznania wzdłużnie lub poprzecznie, ale nigdy „na okrętkę” (patrz zdjęcia).
- Z pomidora odcinamy 2 plastry o grubości kilku milimetrów i dopasowane do rozmiaru dna bułki. Podsmażamy je „na sucho” na patelni rozgrzanej na średnim ogniu – po 20-30 sekund na stronę. Układamy na dnie bułki nad boczkiem w miarę dokładnie się do niej dopasowując. Posypujemy tymiankiem.
- Rozbijamy skorupki jajek i wylewamy ich zawartość po jednym do obu bułek. Bułki z boczkiem, pomidorem i jajkiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut – zależnie od możliwości piekarnika i tego jak bardzo ścięte jajko chcemy uzyskać. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia posypujemy z wierzchu serem oraz suszonymi pomidorami.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Drążenie bułek
- Szybkie podsmażanie pomidora
- Składniki w bułce gotowe do pieczenia
- Zapiekamy, pod koniec dodając ser i pomidory
- Jajka sadzone na boczku w bułce
Komentarze (1)