Jak obierać pomidory

Jak obierać pomidory?
Pytanie wydaje się błahe, a odpowiedź na nie faktycznie nie jest skomplikowana. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że nie każdy wie jak łatwo poradzić sobie z tym zagadnieniem. Tymczasem istnieje pewna ilość potraw, gdzie albo zwyczajnie nie można, albo nie wypada unikać dodania świeżych pomidorów pozbawionych skórki i łykowatych części.
- Do garnka na tyle dużego, aby łatwo pomieścić nasze pomidory nalewamy wodę i zaczynamy ją podgrzewać. Wody powinno być tyle, aby w jednym z kolejnych kroków przykryła całe pomidory, ale też nie wylała się z garnka.
- Każdy z pomidorów nacinamy bardzo ostrym nożem do jarzyn dwukrotnie po obwodzie, z góry do dołu, tak jak gdybyśmy chcieli rozciąć go na 4 równe ćwiartki. Nacięcia powinny być jednak płytkie – od 1 do maksymalnie 2 milimetrów.
- Gdy woda zagotuje się, wrzucamy do niej pomidory, a następnie wyłączamy gaz. Gorąca woda sprawi, że skórka zacznie oddzielać się od miąższu – co będzie wyraźnie widać w okolicach nacięć. Jeśli pomidory są bardzo dojrzałe może wystarczyć nawet 30 sekundowe parzenie. Zazwyczaj jednak właściwy czas parzenia do 60 – 90 sekund. Ostatecznie weźmy pod uwagę, że w tym momencie chcemy pomidory obrać, a nie ugotować.
- Jeśli wszystko poszło jak należy, powinniśmy być w stanie z łatwością obrać owoce przy pomocy palców, bez żadnych dodatkowych narzędzi.
- Jeśli pomidory mają być następnie pokrojone, rozcinamy je na ćwiartki. Wówczas możemy łatwo wyciąć łykowate części znajdujące się u podstawy owocu.