Bakłażan zapiekany z trzema serami

Nie jest to wprawdzie danie wegetariańskie (zawiera szczodry dodatek serów podpuszczkowych), ale z pewnością może stanowić formę odpoczynku od konsumpcji mięsa. Nie tylko jest bowiem smaczne (choć to kwestia gustu), ale wbrew pozorom także bardzo sycące i jako takie może stanowić samodzielny posiłek.
Danie to jest mocno osadzone w tradycji kuchni południowoeuropejskich, zwłaszcza włoskiej i francuskiej. Jest w zasadzie bardzo proste w przygotowaniu jak i pod względem użytych składników. Jedyny wyjątek może stanowić po trosze szwajcarski i francuski ser gruyère – popularny m.in. we Francji, ale niekoniecznie szeroko znany nad Wisłą. Ma on dość charakterystyczny smak i aromat i w związku z tym pomaga w dodaniu naszej zapiekance wyrazu. Można go kupić w lepszych supermarketach, jednak w ostateczności możecie użyć innego żółtego sera o nieco bardziej wyrazistym smaku, np. tylżyckiego. Akurat taka podmiana z pewnością nie zrujnuje opisywanego dania, zwłaszcza że i sam gruyère potrafi znacznie różnić się właściwościami zależnie od odmiany i czasu dojrzewania.
Przygotowując tę zapiekankę w rzeczywistości wykorzystacie jeszcze 2 inne nasze przepisy: na sos beszamelowy oraz pomidorowo-ziołowy. Nie obawiajcie się jednak, że spędzicie dużo czasu w kuchni – przygotowanie beszamelu to dosłownie chwila, a naszego sosu pomidorowego – niewiele dłużej. Dlatego jest to danie również dla osób, które nie cierpią na nadmiar czasu.

Bakłażan zapiekany z trzema serami

Składniki (dla 2 osób)
- 1 średni bakłażan (350g)
- 1 średni pomidor (200g)
- garść tartej mozzarelli
- garść tartego gruyere
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- garść świeżej bazylii
- 250ml beszamelu o średniej gęstości wg naszego przepisu
- ziołowy sos pomidorowy wg naszego przepisu do podania
Instrukcje
- Bakłażana kroimy wzdłużnie na pół. Następnie każdą połówkę kładziemy na płasko i odcinamy od dołu plaster o grubości nie więcej niż 10mm (patrz zdjęcia). Mocno solimy i odstawiamy na 30 minut, by bakłażan się „wypocił”, po czym płuczemy go w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- W międzyczasie siekamy drobno bazylię (pozostawiając nieco do dekoracji), a pomidora kroimy na cienkie (ok. 5mm) plasterki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Przygotowujemy również sos beszamelowy wg naszego przepisu.
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy dolne cienkie plastry bakłażana (patrz zdjęcia). Na nich kładziemy plastry pomidora oraz posypujemy mozzarellą, parmezanem i bazylią. Przykrywamy zewnętrzną (sferyczną) częścią bakłażana, którą na koniec oblewamy beszamelem i posypujemy serem gruyere.
- Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez 35 minut, przy czym na ostatnie 10 minut usuwamy folię, aby beszamel i ser zapiekły się na chrupko i lekko złoto.
- Podajemy na gorąco razem z ziołowym sosem pomidorowym i pozostałymi listkami bazylii.
Uwagi
- Gruyère można ewentualnie zastąpić innym żółtym serem o wyrazistym smaku i aromacie.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojony bakłażan
- Na bakłażanie układamy najpierw pomidory
- Przykrywamy je mozarellą, parmezanem i bazylią
- Na koniec polewamy beszamelem i posypujemy gruyere
- Bakłażana pieczemy przez 35 minut
- Bakłażan zapiekany z 3 serami