Jajecznica ze szpinakiem i kurkami
Dziś przedstawiamy kolejny przepis na jajecznicę. Choć zachowuje ona „wrodzoną” prostotę tego typu dań, to z pewnością sprawia wrażenie najbardziej „wyrafinowanej” spośród dotąd prezentowanych. Tym razem jajka połączą znaną i sprawdzoną kombinację szpinaku z kurkami – do której jeszcze wrócimy pod innymi niż jajecznica postaciami. Szpinak nie jest już żadną nowością na naszym blogu, natomiast po raz pierwsze publikujemy przepis z wykorzystaniem kurek. Użyte składniki sprawiają również, że to zdecydowanie jedna z lepiej wyglądających jajecznic.
Jakkolwiek obecna pora roku zdecydowanie z sezonem grzybowym się nie pokrywa, to jednak zachęcamy do korzystania również z grzybów mrożonych. Można je kupić w sklepie, a ja mam zwyczaj samodzielnego mrożenia pewnej ilości kurek, dzięki czemu są zawsze dostępne w mojej lodówce. Wbrew pewnym kontrowersjom, ten gatunek grzybów dobrze nadaje się do mrożenia i kurki umieszczone w temperaturze ok. -25 stopni trzymają się doskonale przez kolejny rok. Niejakie obawy budzi wprawdzie ryzyko wystąpienia gorzkiego smaku, który faktycznie pojawia się czasami w mrożonych kurkach – można temu jednak łatwo i skutecznie zapobiec, co opisaliśmy w naszych poradach jak mrozić kurki. Natomiast bez większych zastrzeżeń mrożone kurki zachowują kolor i jędrność tkanek. A właśnie solidna i sprężysta struktura sprawia, że bardzo dobrze znoszą np. smażenie, które jest bardzo często jednym z etapów przygotowania tych grzybów. Jako takie są więc doskonałym składnikiem m.in. na jajecznicę.
Jajecznica ze szpinakiem i kurkami
Składniki (dla 2 osób)
- 4 duże (L) jajka
- 70g kurek (świeżych lub mrożonych)
- 70g młodego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
Do podania
- świeże pszenne pieczywo
Instrukcje
- Szpinak, a zwłaszcza kurki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Zawartość jajek wylewamy do miseczki.
- Na dużej patelni na silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do średniego i wrzucamy kurki. Smażymy przez 2 minuty co pewien czas mieszając. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 1 minutę często mieszając.
- Dodajemy szpinak i blanszujemy go przez ok. 3 minuty mieszając z pozostałymi składnikami. W międzyczasie dodajemy również nieco soli i odrobinę pieprzu do smaku.
- Dodajemy jajka. Miękka łopatką mieszamy nieco ze sobą żółtka i białka, jednak tak aby pozostały one w miarę wyraźnie od siebie oddzielone (patrz zdjęcia). Smażymy ok. 3 minuty i w razie potrzeby używamy jeszcze łopatki, aby całość była możliwie równomiernie ścięta.
- Podajemy od razu, najlepiej ze świeżym pszennym pieczywem.
Komentarze (2)