Zupa z kurczaka z pieczarkami

Zupa z dzisiejszego przepisu przypomina nieco rosół, ale umówmy się od razu, że to raczej luźne skojarzenie. Dosyć dawno temu widziałem podobny przepis w książce o kuchni węgierskiej, jednak z różnych powodów mi on „nie leżał”. Dlatego zacząłem robić tego rodzaju zupę po prostu po swojemu.
Jest dość łatwa do przygotowania i zajmuje ono stosunkowo niewiele czasu. Odpowiednio podana jest również całkiem sympatyczna dla oka i na pewno zachęca do konsumpcji. Najważniejszy jest jednak smak z bardzo wyraźną nutą imbiru. Za jego sprawą nasuwają mi się również od razu skojarzenia z kilkoma innymi podobnymi w smaku potrawami, z kurczakiem lub bez, zwykle mających najwięcej wspólnego z Azją, a o których na pewno jeszcze tu napiszę.
Pamiętajcie proszę również, że bardzo ważna dla tego dania jest jakość użytego mięsa z kurczaka. O ile ogólnie zachęcamy do kupowania kurczaków zwanych zwykle wolnowybiegowymi lub rosołowymi, o tyle w jakiejkolwiek opartej na tym mięsie zupie nabiera to jeszcze szczególniejszego znaczenia. Zupełnie nie nadają się tutaj tzw. brojlery i tym podobne mięso z „przyspieszonej” hodowli, więc nie radzimy nawet go próbować. Będzie to bowiem miało bardzo zły wpływ na końcowy smak potrawy.
Zupę z dzisiejszego przepisu możecie oczywiście gotować i jeść kiedy tylko zechcecie, ale podpowiadamy, że jest ona świetnym sposobem podania gościom czegoś naprawdę ciekawego i oryginalnego w miejsce „sztampowego” rosołu 🙂

Zupa z kurczaka z pieczarkami

Składniki
- 1kg mięsa z kurczaka rosołowego (najlepiej noga, pierś z kością i część lub całość grzbietu)
- 2 średnie marchewki (250g)
- kawałek korzenia selera (200g)
- 1 średni pomidor (200g)
- 1 średnia cebula (150g)
- kawałek dowolnej części pora
- 200g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 2-3cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego)
- sól (2-3 łyżeczki)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- ok. 10 ziaren czarnego pieprzu
- 2-3 liście laurowe
Do podania
- makaron nitki
Instrukcje
- Do dużego garnka wlewamy 4 litry zimnej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę soli i wkładamy mięso z kurczaka. Podgrzewamy, a przed zagotowaniem ściągamy szum (jak w przepisie na bulion).
- W międzyczasie przygotowujemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek. Cebulę i czosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy na kawałki, podobnie seler i imbir. Pomidora kroimy na 4 części (nie musimy go obierać, ale warto to zrobić).
- Po odszumowaniu do wrzącej już wody dodajemy wszystkie warzywa (oprócz pieczarek) oraz przyprawy.
- Zupę gotujemy raczej powoli pod częściowym przykryciem przez ok. 90 minut, w razie potrzeby zbierając z powierzchni dalszy szum i nadmiar tłuszczu o ile takie się pojawią. Bezpośrednio przed użyciem dokładnie płuczemy i kroimy na cienkie plasterki pieczarki, które dodajemy 20 minut przed końcem gotowania. Pod koniec dosalamy zupę do smaku.
- Z gotowej zupy wyjmujemy mięso, seler, pora i cebulę, pozostawiając jedynie marchewkę, pomidora, pieczarki i przyprawy. Z mięsa usuwamy skórę i kości, po czym dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do zupy.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa
- Kurczaka gotujemy z warzywami oprócz pieczarek
- Pieczarki dodajemy 20 minut przed końcem gotowania
- Ugotowane mięso oczyszczamy i kawałkujemy
- Zupa z kurczaka z pieczarkami