Zupa z kurczaka z pieczarkami

Zupa z kurczaka z pieczarkami

Zupa z dzisiejszego przepisu przypomina nieco rosół, ale umówmy się od razu, że to raczej luźne skojarzenie. Dosyć dawno temu widziałem podobny przepis w książce o kuchni węgierskiej, jednak z różnych powodów mi on „nie leżał”. Dlatego zacząłem robić tego rodzaju zupę po prostu po swojemu.

Jest dość łatwa do przygotowania i zajmuje ono stosunkowo niewiele czasu. Odpowiednio podana jest również całkiem sympatyczna dla oka i na pewno zachęca do konsumpcji. Najważniejszy jest jednak smak z bardzo wyraźną nutą imbiru. Za jego sprawą nasuwają mi się również od razu skojarzenia z kilkoma innymi podobnymi w smaku potrawami, z kurczakiem lub bez, zwykle mających najwięcej wspólnego z Azją, a o których na pewno jeszcze tu napiszę.

Pamiętajcie proszę również, że bardzo ważna dla tego dania jest jakość użytego mięsa z kurczaka. O ile ogólnie zachęcamy do kupowania kurczaków zwanych zwykle wolnowybiegowymi lub rosołowymi, o tyle w jakiejkolwiek opartej na tym mięsie zupie nabiera to jeszcze szczególniejszego znaczenia. Zupełnie nie nadają się tutaj tzw. brojlery i tym podobne mięso z „przyspieszonej” hodowli, więc nie radzimy nawet go próbować. Będzie to bowiem miało bardzo zły wpływ na końcowy smak potrawy.

Zupę z dzisiejszego przepisu możecie oczywiście gotować i jeść kiedy tylko zechcecie, ale podpowiadamy, że jest ona świetnym sposobem podania gościom czegoś naprawdę ciekawego i oryginalnego w miejsce „sztampowego” rosołu 🙂




Zupa z kurczaka z pieczarkami

Oryginalna w smaku zupa, która może z powodzeniem zastąpić na stole nasz popularny rosół, jednak przygotujecie ją dużo szybciej. Mocna nuta imbiru nasuwa skojarzenia z kuchnią azjatycką.

Składniki

  1. 1kg mięsa z kurczaka rosołowego (najlepiej noga, pierś z kością i część lub całość grzbietu)
  2. 2 średnie marchewki (250g)
  3. kawałek korzenia selera (200g)
  4. 1 średni pomidor (200g)
  5. 1 średnia cebula (150g)
  6. kawałek dowolnej części pora
  7. 200g pieczarek
  8. 1 ząbek czosnku
  9. 2-3cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego)
  10. sól (2-3 łyżeczki)
  11. kilka ziaren ziela angielskiego
  12. ok. 10 ziaren czarnego pieprzu
  13. 2-3 liście laurowe

Do podania

  1. makaron nitki

Instrukcje

  1. Do dużego garnka wlewamy 4 litry zimnej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę soli i wkładamy mięso z kurczaka. Podgrzewamy, a przed zagotowaniem ściągamy szum (jak w przepisie na bulion).
  2. W międzyczasie przygotowujemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek. Cebulę i czosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy na kawałki, podobnie seler i imbir. Pomidora kroimy na 4 części (nie musimy go obierać, ale warto to zrobić).
  3. Po odszumowaniu do wrzącej już wody dodajemy wszystkie warzywa (oprócz pieczarek) oraz przyprawy.
  4. Zupę gotujemy raczej powoli pod częściowym przykryciem przez ok. 90 minut, w razie potrzeby zbierając z powierzchni dalszy szum i nadmiar tłuszczu o ile takie się pojawią. Bezpośrednio przed użyciem dokładnie płuczemy i kroimy na cienkie plasterki pieczarki, które dodajemy 20 minut przed końcem gotowania. Pod koniec dosalamy zupę do smaku.
  5. Z gotowej zupy wyjmujemy mięso, seler, pora i cebulę, pozostawiając jedynie marchewkę, pomidora, pieczarki i przyprawy. Z mięsa usuwamy skórę i kości, po czym dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do zupy.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: