Zupa fasolowo-pomidorowa

Przepis poniżej nie do końca spełnia warunek „przepisu na szybki obiad”, jednak jest temu całkiem bliski, a z pewnością można go też określić mianem „prostego obiadu”. Jakkolwiek nie zachęcamy bowiem do korzystania w tym wypadku z kostki rosołowej, to jednak mając zawczasu ugotowany i przechowywany w lodówce własny bulion mięsny lub warzywny, możemy łatwo i całkiem szybko przygotować smaczną i zdrową zupę z łatwo dostępnych składników.
Jakkolwiek tytułowe fasola i pomidory są kluczowe dla smaku i wyglądu zupy, to w rzeczywistości do jej przygotowania użytych jest o wiele więcej składników. Pomijając już nawet przygotowanie bulionu, do zupy dodajemy też w szczególności ziemniaki i zieloną paprykę. Te pierwsze korespondują z fasolą łagodząc smak, a papryka z pomidorami dodając kwaśnego posmaku. Generalnie, od proporcji tych 2 rodzajów składników oraz od ilości łagodzącej odczuwanie zakwaszenia soli zależy ostateczny smak zupy. To jednak pozostawiamy indywidualnym upodobaniom każdego z Was.
Choć przygotowanie tej potrawy nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu, to jednak potrzebne jest pewne zgranie poszczególnych czynności i odrobina skupienia. Po części wynika to z faktu, że składniki szybko stają się miękkie, a my nie chcemy niczego rozgotować. Szczególnie źle w tym gronie wypadałyby rozgotowane ziemniaki czy pochodząca z puszki fasola, a o tym może zaważyć już kilka minut nieuwagi.
Przepis poniżej jest mimo wszystko pewnym kompromisem pomiędzy jakością a czasem. Najbardziej „ambitni” i „czasowi” kucharze mogą bowiem użyć suszonej białej fasoli zamiast fasoli z puszki. Wymaga to jednak jej namoczenia w wodzie dzień wcześniej, a potem dłuższego gotowania w bulionie przez dodaniem pozostałych składników (odwrotnie niż w wersji „puszkowej”).

Zupa fasolowo-pomidorowa

Składniki
- 3 nieduże pomidory (450g)
- pół strąka średniej zielonej papryki
- 500g ziemniaków (2 duże lub kilka mniejszych)
- 1 puszka białej fasoli (400g)
- 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól (ok. 2 łyżeczek, patrz uwagi)
- szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 1 czubata łyżeczka majeranku
Instrukcje
- Pomidory kroimy wzdłużnie w „ósemki”, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Paprykę kroimy w poprzeczne półpaski o szerokości ok. 1 cm. Ziemniaki obieramy i kroimy w ok. 2 cm, możliwie równą kostkę.
- Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego ziemniaki, paprykę i pomidory. Dodajemy również przecier pomidorowy i część soli, następnie mieszamy. Podgrzewamy dość intensywnie, aby bulion możliwie szybko się zagotował ponownie, następnie jednak przestawiamy garnek na mały ogień.
- Gotujemy dość powoli, pod częściowym lub całkowitym przykryciem, przez ok 10-15 minut – do momentu, gdy ziemniaki nie będą jeszcze całkiem miękkie, ale bliskie tego stanu (należy w każdym wypadku posmakować).
- Dodajemy fasolę razem z zalewą i podgrzewamy do lekkiego wrzenia jeszcze przez ok. 5 minut, aby smaki „przegryzły” się, a ziemniaki „doszły”. W międzyczasie dodajemy majeranek i pieprz, możemy też dosolić – pamiętamy przy tym, że sól jest wchłaniana przez warzywa, więc rzeczywisty stopień osolenia zupy można ocenić najwcześniej po kilku minutach od dosypania soli.
- Zupa będzie najlepsza jeśli po ugotowaniu odstoi przynajmniej 30 minut. Wówczas możemy ocenić jej ostateczny smak i ewentualnie np. dosolić.
Uwagi
- Pomidory i papryka zakwaszają zupę, zaś fasola, ziemniaki i sól sprawiają, że smak staje się łagodniejszy i bardziej zrównoważony. Ostateczny smak wyregulujemy wg własnych upodobań dodając sól – pamiętajmy jednak, że jest już w jakiejś ilości zawarta w bulionie (zwłaszcza jeśli jest z kostki) i fasoli z puszki, więc bądźmy ostrożni.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa
- Pomidory i papryka w bulionie
- Gotowa zupa w garnku
- Zupa fasolowo-pomidorowa