Zupa fasolowo-pomidorowa

Zupa fasolowo-pomidorowa

Przepis poniżej nie do końca spełnia warunek „przepisu na szybki obiad”, jednak jest temu całkiem bliski, a z pewnością można go też określić mianem „prostego obiadu”. Jakkolwiek nie zachęcamy bowiem do korzystania w tym wypadku z kostki rosołowej, to jednak mając zawczasu ugotowany i przechowywany w lodówce własny bulion mięsny lub warzywny, możemy łatwo i całkiem szybko przygotować smaczną i zdrową zupę z łatwo dostępnych składników.

Jakkolwiek tytułowe fasola i pomidory są kluczowe dla smaku i wyglądu zupy, to w rzeczywistości do jej przygotowania użytych jest o wiele więcej składników. Pomijając już nawet przygotowanie bulionu, do zupy dodajemy też w szczególności ziemniaki i zieloną paprykę. Te pierwsze korespondują z fasolą łagodząc smak, a papryka z pomidorami dodając kwaśnego posmaku. Generalnie, od proporcji tych 2 rodzajów składników oraz od ilości łagodzącej odczuwanie zakwaszenia soli zależy ostateczny smak zupy. To jednak pozostawiamy indywidualnym upodobaniom każdego z Was.

Choć przygotowanie tej potrawy nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu, to jednak potrzebne jest pewne zgranie poszczególnych czynności i odrobina skupienia. Po części wynika to z faktu, że składniki szybko stają się miękkie, a my nie chcemy niczego rozgotować. Szczególnie źle w tym gronie wypadałyby rozgotowane ziemniaki czy pochodząca z puszki fasola, a o tym może zaważyć już kilka minut nieuwagi.

Przepis poniżej jest mimo wszystko pewnym kompromisem pomiędzy jakością a czasem. Najbardziej „ambitni” i „czasowi” kucharze mogą bowiem użyć suszonej białej fasoli zamiast fasoli z puszki. Wymaga to jednak jej namoczenia w wodzie dzień wcześniej, a potem dłuższego gotowania w bulionie przez dodaniem pozostałych składników (odwrotnie niż w wersji „puszkowej”).




Zupa fasolowo-pomidorowa

Prosta w przygotowaniu i oryginalna w smaku zupa z łatwo dostępnych składników, wśród których najważniejsze są pomidory i fasola. Zdecydowanie najsmaczniejsza jeśli jako bazy użyjemy własnej roboty bulionu.

Składniki

  1. 3 nieduże pomidory (450g)
  2. pół strąka średniej zielonej papryki
  3. 500g ziemniaków (2 duże lub kilka mniejszych)
  4. 1 puszka białej fasoli (400g)
  5. 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  6. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  7. sól (ok. 2 łyżeczek, patrz uwagi)
  8. szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
  9. 1 czubata łyżeczka majeranku

Instrukcje

  1. Pomidory kroimy wzdłużnie w „ósemki”, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Paprykę kroimy w poprzeczne półpaski o szerokości ok. 1 cm. Ziemniaki obieramy i kroimy w ok. 2 cm, możliwie równą kostkę.
  2. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego ziemniaki, paprykę i pomidory. Dodajemy również przecier pomidorowy i część soli, następnie mieszamy. Podgrzewamy dość intensywnie, aby bulion możliwie szybko się zagotował ponownie, następnie jednak przestawiamy garnek na mały ogień.
  3. Gotujemy dość powoli, pod częściowym lub całkowitym przykryciem, przez ok 10-15 minut – do momentu, gdy ziemniaki nie będą jeszcze całkiem miękkie, ale bliskie tego stanu (należy w każdym wypadku posmakować).
  4. Dodajemy fasolę razem z zalewą i podgrzewamy do lekkiego wrzenia jeszcze przez ok. 5 minut, aby smaki „przegryzły” się, a ziemniaki „doszły”. W międzyczasie dodajemy majeranek i pieprz, możemy też dosolić – pamiętamy przy tym, że sól jest wchłaniana przez warzywa, więc rzeczywisty stopień osolenia zupy można ocenić najwcześniej po kilku minutach od dosypania soli.
  5. Zupa będzie najlepsza jeśli po ugotowaniu odstoi przynajmniej 30 minut. Wówczas możemy ocenić jej ostateczny smak i ewentualnie np. dosolić.

Uwagi

  1. Pomidory i papryka zakwaszają zupę, zaś fasola, ziemniaki i sól sprawiają, że smak staje się łagodniejszy i bardziej zrównoważony. Ostateczny smak wyregulujemy wg własnych upodobań dodając sól – pamiętajmy jednak, że jest już w jakiejś ilości zawarta w bulionie (zwłaszcza jeśli jest z kostki) i fasoli z puszki, więc bądźmy ostrożni.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: