Żeberka z czerwoną fasolą w pikantnym sosie pomidorowym

Wieprzowe żeberka – lubi je prawie każdy. No, może oprócz wegetarian, rzecz jasna. Są dosyć łatwe do przyrządzenia, choć każdy z jakimś doświadczeniem w kuchni wie, że wymagają względnie długiej jak na wieprzowinę obróbki termicznej. Wg przepisu poniżej podamy je duszone w pikantnym sosie pomidorowym i z dodatkiem czerwonej fasoli – smak takich żeberek na pewno nie będzie nudny. Powiedzmy, że to pewien ukłon w stronę kuchni meksykańskiej, choć to mimo wszystko dość luźne skojarzenie. Takie żeberka proponujemy podawać z kaszą gryczaną, ewentualnie pęczakiem – to nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa opcja.
To przepis na z pewnością syty, jak również „łatwy” obiad – nie ma zbyt wielu czynności do wykonania, choć czasami trzeba zajrzeć do garnka i w szczególności dolać soku pomidorowego lub ewentualnie wody. Niekoniecznie jednak musi to być „szybki” obiad, gdyż półtorej godziny duszenia do taki zdroworozsądkowy czas wymagany, aby mięso stało się miękkie. Oczywiście trochę zależy od konkretnego przypadku, więc gotujemy nie tyle na czas, co po prostu do miękkości mięsa. Zawierający sporo kwasów sok pomidorowy ku naszej wygodzie przyspiesza jednak nieco ten proces. Również dla wygody bazujemy na fasoli z puszki. Dzięki temu nie musimy robić nic więcej poza jej odsączeniem, a następnie dodaniem do sosu na jego końcowym etapie przygotowania. Wystarczy ją wówczas tylko mocniej podgrzać i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.

Żeberka z czerwoną fasolą w pikantnym sosie pomidorowym

Składniki (dla 2 osób)
- 700-800g wieprzowych żeberek
- 600ml soku pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy (ok. 200g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili)
Do podania
- kasza gryczana lub pęczak
Instrukcje
- Żeberka oczyszczamy z ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Kroimy na kawałki co 2-3 kostki. Dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy ze wszystkich stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pozostawiamy na kilkanaście minut.
- Na dość silnym ogniu rozgrzewamy głęboką patelnię i "na sucho" podsmażamy przez kilka minut mięso do zarumienienia, dokładnie ze wszystkich stron. Jeśli z mięsa wytopi się i pozostanie na patelni tłuszcz, usuwamy go lub przekładamy żeberka do innego naczynia.
- Dolewamy ok. 2/3 soku pomidorowego. Dodajemy majeranek, słodką paprykę, chili oraz zmiażdżony w wyciskarce obrany czosnek. Zagotowujemy, po czym przestawiamy patelnię na mały ogień.
- Żeberka dusimy do miękkości na małym ogniu, powoli pod przykryciem (zwykle ok. 1,5 godziny). Co pewien czas odwracamy mięso na drugą stronę i dodajemy resztę soku, a w razie potrzeby także wodę.
- Pod koniec duszenia redukujemy sos, powinien być w miarę gęsty. Wyjmujemy na chwilę żeberka. Rozprowadzamy w sosie łyżkę koncentratu pomidorowego, ewentualnie dodajemy do smaku więcej soli. Dodajemy fasolę i całość przez chwilę podgrzewamy, choć niekoniecznie gotujemy. Dokładnie mieszamy, aby sos był jednolity.
- Żeberka podajemy z sosem, fasolą oraz ugotowaną zawczasu kaszą.
Uwagi
- Jeśli podczas duszenia na powierzchni sosu pojawi się dużo tłuszczu, będziemy musieli jego nadmiar usunąć. Jednak nie w całości, gdyż rozpuszczają się w nim barwniki, bez których sos straci kolor.
- Składniki wyjściowe
- Sprawione żeberka najpierw obsmażamy
- Następnie dusimy z sokiem i resztą przypraw
- Na koniec do sosu dodajemy fasolę
- Żeberka z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym