Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek można teoretycznie kupić, chociaż gotowe produkty mają różną specyfikę i jakość – w praktyce trzeba je po prostu przetestować. Z drugiej strony łatwo jest zakwas przygotować samemu – wówczas możemy metodą prób i błędów przystosować go w 100% do własnych oczekiwań. Poniżej dość standardowy przepis na zakwas na żurek. Jest on zwykle gotowy po ok. 3 dniach, a po odcedzeniu stałych składników możemy nie tylko użyć go od razu, ale też przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce przez wiele tygodni i wykorzystać w późniejszym terminie.




Zakwas na żurek

Prosty do przygotowania tradycyjny zakwas na żurek – w przeciwieństwie do tego ze sklepu możemy go w pełni dopasować do indywidualnych upodobań.

Składniki (na ok. 1,5 litra zakwasu)

  1. 125g (10-12 łyżek) mąki typ 1850 lub 2000, najlepiej żytniej
  2. 1,2 litra chłodnej przegotowanej wody
  3. pół kromki chleba razowego ze skórką
  4. 2 duże lub 4 małe ząbki czosnku
  5. 2 liście laurowe
  6. ok. 10 ziaren pieprzu
  7. kilka ziaren ziela angielskiego

Instrukcje

  1. Wodą wypełniamy duży słoik lub kamionkowy garnek. Mąkę wsypujemy do wody i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy obrane ząbki czosnku, chleb oraz przyprawy. Jeszcze raz mieszamy.
  2. Naczynie przykrywamy przepuszczającą powietrze tkaniną lub papierowym ręcznikiem, spinamy szczelnie gumką. Trzymamy w temperaturze pokojowej. Zakwas powinien być gotowy do użycia po ok. 3 dobach, chyba że temperatura w pomieszczeniu jest za niska – wówczas może to potrwać nieco dłużej.
  3. Z gotowego zakwasu usuwamy chleb, czosnek i przyprawy – odcedzając przez durszlak (ale nie przez gęste sito, gdyż mąka ma pozostać w zakwasie) lub po prostu wyjmując łyżką. W każdym jednak razie używamy narzędzi plastikowych lub drewnianych, nie metalowych. Zakwas możemy wykorzystać od razu lub szczelnie zamknąć w butelce/słoiku i przechowując w lodówce użyć nawet po kilku tygodniach lub miesiącach.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: