Zakwas na żurek

Zakwas na żurek można teoretycznie kupić, chociaż gotowe produkty mają różną specyfikę i jakość – w praktyce trzeba je po prostu przetestować. Z drugiej strony łatwo jest zakwas przygotować samemu – wówczas możemy metodą prób i błędów przystosować go w 100% do własnych oczekiwań. Poniżej dość standardowy przepis na zakwas na żurek. Jest on zwykle gotowy po ok. 3 dniach, a po odcedzeniu stałych składników możemy nie tylko użyć go od razu, ale też przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce przez wiele tygodni i wykorzystać w późniejszym terminie.

Zakwas na żurek
2015-04-02 12:20:29

Prosty do przygotowania tradycyjny zakwas na żurek – w przeciwieństwie do tego ze sklepu możemy go w pełni dopasować do indywidualnych upodobań.
Drukuj
Składniki (na ok. 1,5 litra zakwasu)
- 125g (10-12 łyżek) mąki typ 1850 lub 2000, najlepiej żytniej
- 1,2 litra chłodnej przegotowanej wody
- pół kromki chleba razowego ze skórką
- 2 duże lub 4 małe ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- ok. 10 ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
Instrukcje
- Wodą wypełniamy duży słoik lub kamionkowy garnek. Mąkę wsypujemy do wody i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy obrane ząbki czosnku, chleb oraz przyprawy. Jeszcze raz mieszamy.
- Naczynie przykrywamy przepuszczającą powietrze tkaniną lub papierowym ręcznikiem, spinamy szczelnie gumką. Trzymamy w temperaturze pokojowej. Zakwas powinien być gotowy do użycia po ok. 3 dobach, chyba że temperatura w pomieszczeniu jest za niska – wówczas może to potrwać nieco dłużej.
- Z gotowego zakwasu usuwamy chleb, czosnek i przyprawy – odcedzając przez durszlak (ale nie przez gęste sito, gdyż mąka ma pozostać w zakwasie) lub po prostu wyjmując łyżką. W każdym jednak razie używamy narzędzi plastikowych lub drewnianych, nie metalowych. Zakwas możemy wykorzystać od razu lub szczelnie zamknąć w butelce/słoiku i przechowując w lodówce użyć nawet po kilku tygodniach lub miesiącach.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Składniki wymieszane w naczyniu
- Naczynie zamykamy przepuszczalnym materiałem
Komentarze (1)